4 dec, 2019 13:58
458
0
Peste 13.000 de interceptări, desfășurate în perioada anilor 2018-2019
4 dec, 2019 13:58
458
0

Circa 10.000 de interceptări ale convorbirilor telefonice au avut loc pe parcursul anului 2018, iar altele 3.300 au fost efectuate anul acesta. Majoritatea interceptărilor au fost inițiate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Foto: IPN

Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon după ședința Consiliul Suprem de Securitate, care a avut loc miercuri, 4 decembrie, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presă, șeful statului a declarat că, în decurs de o săptămână, va obține informația câte numere de telefon sunt vizate în acele interceptări. 

Și aceasta pentru că, potrivit lui, mai multe interceptări pot viza un singur număr de telefon. Președintele a mai spus că nu este vorba doar despre interceptarea politicienilor sau a jurnaliștilor. „Vreau să văd o statistică pe an, pentru că, cum spun unii colegi astăzi la Consiliul Suprem de Securitate, numărul interceptărilor crește atunci când se începe campania electorală”, a notat Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că au fost inițiate cauze penale în care sunt vizați patru colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, trei procurori și patru judecători. 

„Acestea sunt persoanele care și-au permis, în opinia organelor de anchetă, punerea unor cetățeni ai Republicii Moldova la interceptare, fără a avea argumente conform legislației în vigoare, adică cu încălcarea procedurilor”, a specificat președintele.

Igor Dodon a insistat că fiecare cetățean trebuie să cunoască despre faptul că are dreptul să solicite de la Procuratura Generală, conform legislației în vigoare, informații dacă a fost sau nu interceptat. Mai mult ca atât, organele de anchetă sunt obligate, în cazul în care au făcut interceptări, la finalul procedurii să informeze în scris cetățeanul vizat.

Șeful statului a solicitat, în cadrul ședinței CSS, informații privind interceptările, în dinamică, pe parcursul ultimelor cinci ani. Potrivit lui, de exemplu pe parcursul anului trecut, în instanțe au ajuns 15 mii de dosare, iar numărul interceptărilor este de zece mii. În opinia sa, este imposibil să fi existat aproape la fiecare dosar câte o interceptare, „în aceste condiții este clar caracterul abuziv”. 

Președintele a mai spus că pe viitor, o dată în trei luni, la CSS se va face o analiză cu privire la numărul interceptărilor.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter