main logo
351

Perspectivele procesului de negocieri, discutate de Vasilii Șova

Viceprim-ministrul Vasilii Șova a avut vineri, 12 iulie o întrevedere cu o delegație compusă din reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor (așa-numitul format „3+2”) din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri ,,5+2”), care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Perspectivele procesului de negocieri, discutate de Vasilii Șova

Delegația în formatul „3+2” a fost condusă de către Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Slovaciei pentru procesul de reglementare transnistreană Franco Frattini, transmite Știri.md

Întrevederea dată este o continuare a dialogului purtat pe problematica transnistreană după desfășurarea unor ședințe de lucru în același format cu președintele și cu prim-ministrul Republicii Moldova. 

Discuțiile s-au axat pe subiectele ce figurează în pachetul „Berlin plus”, realizările marcate în implementarea angajamentelor convenite în procesul de negocieri, fiind acordată o atenție distinctă domeniului telecomunicațiilor, liberei circulații și condițiilor de activitate a școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. 

S-a punctat necesitatea completării agendei cu alte probleme de actualitate ce pot contribui la consolidarea măsurilor de încredere, fiind menționată posibilitatea identificării în timpul apropiat a unei soluții viabile pe problema reluării procesului de vămuire provizorie a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Colbasna-Slobodca”. 

Vicepremierul a evidențiat prioritățile Chișinăului în procesul de negocieri, printre acestea fiind enunțate:

1. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a circulației fără obstacole între ambele maluri ale Nistrului, aspectele cu caracter umanitar, inclusiv garantarea dreptului la educație.

2. Soluționarea problemelor comercial-economice din perspectiva creării spațiului economic unic.

3. Promovarea măsurilor de încredere în sfera asigurării ordinii de drept și apărării.

4. Reluarea negocierilor pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare și durabilă a dosarului transnistrean. 

De asemenea, viceprim-ministrul s-a adresat către mediatori și observatori cu inițiativa de a fi susținută implementarea în viitor a unor proiecte majore de infrastructură și care sunt în măsură să conecteze agenții economici și să sprijine dezvoltarea comerțului între ambele maluri ale r. Nistru, o primă idee în acest sens fiind reluarea finanțării proiectului de reconstrucție a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”. 

A fost susținută propunerea de a fi create premisele necesare în vederea convocării în toamna anului curent a unei noi reuniuni oficiale a formatului de negocieri „5+2” (ultima reuniune a avut loc la Roma, Italia, în perioada 29-30 mai 2018) și a organizării unei noi conferințe bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” (conferința precedentă s-a desfășurat în or. Bad Reichenhall, Germania, în perioada 12-13 iulie 2016). 

Totodată, a fost relevată necesitatea menținerii abordării bazate pe obținerea rezultatelor concrete și pe asumarea unor angajamente de substanță, cu activizarea și impulsionarea interacțiunii în cadrul formatului a reprezentanților politici din partea Chișinăului și Tiraspolului și a grupurilor de lucru sectoriale întru rezolvarea pragmatică și în interesele populației a celor mai stringente probleme.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării