main logo
402

Pentru ziua de vot se pregătesc mai mult de zece postere

Pentru ziua de vot se pregătesc mai mult de 10 postere cu informații despre lista candidaților, procedura de vot și alte proceduri electorale din ziua scrutinului.

Pentru ziua de vot se pregătesc mai mult de zece postere

De asemenea, pentru o informare mai bună a cetățenilor despre modalitatea de vot și sistemul electoral mixt, Centrul de instruire continuă în domeniul electoral (CICDE) organizează mai multe campanii în toată țara, transmite IPN.

Directorul CICDE, Pavel Cabacenco, spune că, la începutul lunii ianuarie, a fost lansată o campanie pe rețelele de socializare cu denumirea „18+”, destinată tinerilor care vor vota pentru prima dată. 

„Anul acesta vor vota pentru prima dată în istoria alegerilor acei tineri născuți în secolul 21, cei numiți „generația Z” sau „nativi digitali”. Pentru ei am pregătit mai multe materiale în rețelele de socializare – meme-uri informaționale despre procedura de vot și despre anumite date de contact unde pot afla mai multe”, a menționat Pavel Cabacenco la emisiunea „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei TV.

Potrivit lui, s-au făcut simulări ale procesului de vot pentru a vedea cum se va descurca la urnele de votare atât alegătorul, cât și funcționarul electoral.

„Suntem în pregătirile pentru instruirea acelor funcționari ai birourilor care va fi lansată la începutul lunii februarie”, a spus Pavel Cabacenco. Directorul CICDE îndeamnă alegătorii să se informeze din surse sigure, de la instituțiile oficiale ale statului, despre tot ceea ce înseamnă procesul electoral.

Editorialistul Nicolae Negru spune că în situația în care Republica Moldova a trecut la un alt sistem electoral, trebuie ajutați cât mai mulți cetățeni să înțeleagă votul mixt și care este diferența dintre cele două sisteme de vot. 

„Alegătorul s-a obișnuit să opereze cu partide, acum trebuie să se obișnuiască să opereze și cu persoane, ceea ce nu-i chiar atât de simplu”, spune Nicolae Negru. În opinia lui, există cetățeni total nepregătiți din punct de vedere electoral.

Totodată, Nicolae Negru consideră că sistemul proporțional este mai simplu și mai adecvat pentru condițiile din Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării