main logo
534

Pe ce s-a plâns Berdilo la CSM şi cum și-a motivat Consiliul decizia luată

După ce a pronunțat hotărârea de invalidare a alegerilor locale, Rodica Berdilo a depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a reputației profesionale, care i-ar fi fost afectată prin reacțiile politicienilor, a mass-media și a unor reprezentanți ai societății civile.

Pe ce s-a plâns Berdilo la CSM şi cum și-a motivat Consiliul decizia

Ulterior, CSM a hotărât „inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor”, transmite Ştiri.md cu referire la ZdG.

În cererea sa, Berdilo a precizat că imediat după pronunțarea dispozitivului hotărârii în cazul dosarului validării alegerilor locale, mai multe posturi de televiziune au transmis în direct, iar ulterior au difuzat știri eronate în baza declarațiilor făcute de politicieni, analiști politici, experți și alte persoane interesate și, cu toate că la acel moment nici un comentator al soluției nu cunoștea motivele care au stat la baza hotărârii, aceștia ar fi lansat acuzații denigratoare, lipsite de orice scrupule, în adresa sa, înjosindu-i demnitatea de persoană și imaginea de judecător.

În hotărârea sa, CSM susține părerea publică defavorabilă este justificată în cazul în care se bazează pe fapte reale, însă este inacceptabilă dacă se axează pe afirmații tendențioase, făcute în scopul discreditării judecătorilor sau autorităților judecătorești.

„Curtea Constituțională are statut că independența judecătorului presupune că nimeni nu poate interveni în deciziile și modul de gândire al unui judecător, decât prin procedurile judiciare stabilite”, se mai precizează în hotărârea CSM.

Astfel, în ședința din 3 iulie, plenul Consiliului a mai punctat că deciziile judecătorilor nu pot face obiectul vreunei reanalizări, în afara procedurilor de atac sau de redeschidere a cauzei, motiv pentru care a atenționat că, „orice presiune exterioară asupra judecătorilor în exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului este inadmisibilă”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării