main logo
386

PDM va ataca la CC modificările în Legea cu privire la Procuratură

Partidul Democrat din Moldova va ataca la Curtea Constituţională modificările în Legea Procuraturii, adoptate ieri de socialiști și Blocul ACUM.

PDM va ataca la CC modificările în Legea cu privire la ProcuraturăFoto: moldovenii.md

Democrații anunță că va ataca la Curtea Constituțională modificările în Legea cu privire la Procuratură, ce au fost votate pe 16 septembrie, în ambele lecturi, transmite Știri.md.

„În luarea de cuvânt de la tribuna Parlamentului, deputatul democrat, Vlad Cebotari, a subliniat că proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei înseamnă de fapt supunerea directă a Procuraturii controlului politic. Cebotari a amintit că legea în vigoare a fost elaborată cu participarea reprezentanţilor societăţii civile, dar şi a experţilor occidentali şi a avut menirea să asigure independenţa instituţiei şi acordarea unei autonomii depline Consiliului Suprem al Procurorilor. În schimb, modificările la Legea Procuraturii, făcute în grabă, de către actuala majoritate parlamentară, fără consultări publice, fără avizul Comisiei de la Veneţia, fără o opinie a Uniunii Europene, impun practic controlul politic asupra acestei instituţii importante”, se arată într-un comunicat emis de către democrați.

„Credeam sincer că majoritatea din această sală, la fel ca cetăţenii îşi doresc o justiţie corectă, mai puţin politizată, care să nu depindă de indicaţiile de peste drum, de la Ministerul de Interne sau din altă parte, dar se vede că nu ne este sortit acest lucru. Unica explicaţie este că doriţi să fie controlată politic instituţia Procuraturii. Mutaţi filtrul la Ministerul Justiţiei. Unde este separarea puterilor în stat?””, a declarat Vladimir Cebotari.

„Constituţia Republicii Moldova, art. 125(1) spune ”Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenţei şi imparţialităţii procurorilor”. Prin proiectul de lege înaintat astăzi de noua guvernare, CSP este lipsit de atribuţiile pe care le are conform Constituţiei. PDM va contesta la Curtea Constituţională această lege”, a menţionat deputatul Pavel Filip.

Știri.md reamintește că proiectul de modificare a Legii Procuraturii, propus de Ministerul Justiției, a fost aprobat de Parlament în lectura a doua.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării