main logo
497

PDM: Unele partide și organizații civice încalcă legislația electorală

Partidul Democrat din Moldova (PDM) constată apariţia, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce priveşte încălcarea de către unele partide şi organizaţii civice a dispoziţiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral şi Codului audiovizualului.

PDM: Unele partide și organizații civice încalcă legislația electoralăPDM: Unele partide și organizații civice încalcă legislația electorală

Aceste ilegalităţi pot influenţa în mod negativ procesul electoral, motiv pentru care PDM a decis să sesizeze oficial instituţiile responsabile de organizarea alegerilor, transmite Știri.md

Potrivit unui comunicat de presă al partidului se constată că în cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaţilor începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor şi se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Cu toate acestea, PSRM a început cu mult timp înainte acest proces, dar și șeful statului se implică direct în promovarea politică a PSRM.

PDM mai menționează că, până în prezent, Comisia Electorală Centrală nu a înregistrat vreun bloc electoral, cu toate acestea, de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea blocului ACUM. Agitația electorală este făcută de către reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, dar în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal. Partidul Democrat susține că, în ultima perioadă, un șir de asociații obștești se implică tot mai activ și deschis în campanii ilegale de promovare politică a unor potențiali concurenți electorali, fiind finanțate din surse externe, ceea ce este categoric interzis de lege, iar „PAS și PPPDA continuă să calce în picioare legislația prin efectuarea de deplasări în străinătate, după modelul ilegalităților grave din scandalosul caz Open Dialog”.

Democrații se arată nemulțumiți și de faptul că mai mulţi radiodifuzori distribuie ştiri neadevărate, obţinute inclusiv prin utilizarea unor false identităţi în dialogul cu persoanele intervievate.

„Un exemplu de acest gen este reportajul „Angajați de la poștă, emisari ai PD”, unde jurnaliștii de la Jurnal TV s-au prezentat în mod fals ca fiind reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova. Acest caz de furt de identitate și manipulare a fost deja semnalat către CCA”, notează PDM.

În context, partidul de guvernământ face apel către toate partidele politice să înceteze imediat respectivele practici ilegale, să revină pe calea legalității și să înceteze să facă acțiuni prin care să compromită procesul electoral. De asemenea, cere instituțiilor statului să asigure respectarea legii, să monitorizeze cu maximă atenție acest comportament ilegal al unor organizații, să le analizeze cu obiectivitate prin prisma legislației și să ia deciziile care se impun pentru a stopa aceste practici ilegale.

Totodată, PDM anunță că a fost creat un grup de lucru, din care fac parte juriști și experți în materie electorală, care va monitoriza modul în care se desfășoară procesul pre-electoral și electoral, va analiza fiecare încălcare a legii și o va prezenta instituțiilor abilitate, dar și partenerilor externi interesați de alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării