2857
0
PCRM: Toți care au contribuit la uzurparea puterii, trași la răspundere
2857
0

Comitetul Central al Partidului Comunist din Republica Moldova urmărește cu profundă îngrijorare escaladarea crizei politice din țară, care este plină de consecințe imprevizibile.

Cel puțin asta se arată în cadrul unei declarații plasate pe site-ul partidului, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

„În același timp, trebuie remarcat faptul că Republica Moldova se află într-o stare de tensiune politică și socio-economică permanentă și în creștere, de la încercarea de lovitură de stat din 2009. Sechestrarea statului, sărăcirea covârșitoare a populației țării, colapsul economic, reducerea libertăților democratice - acestea sunt teribilele rezultate ale acestui deceniu, când comuniștii se aflau în opoziție.

Comuniștii spun că alegătorii pot vedea de la sine ceea ce constituie un organism legislativ care nu are o forță politică stabilă, precum PCRM. 

„În decursul acestor zece ani, comuniștii au luptat împotriva regimului anti-popor, oricare ar fi fost numit - AEI, AIE-2 sau PDM. Am atras în mod repetat atenția societății moldovenești asupra încălcărilor flagrante ale legislației actuale și, în special, asupra Constituției Republicii Moldova, care a condus la fenomenul statului capturat. Criza politică actuală, după părerea noastră, a fost rezultatul unui deceniu de nelegiuire sistematică, transformând Constituția într-un "slujitor", din care cei care au sesizat Curtea Constituțională pot "stoarce" tot ceea ce doresc. 

Nu putem să nu remarcăm faptul că crearea acestei situații absurde a fost promovată în mod activ, inclusiv de mulți participanți la "coaliția temporară" care a fost acum formată în parlament. Nu este vorba că mulți ani Maia Sandu a fost în coaliție cu PDM, folosind sprijinul politic al lui Plahotniuc și partidului său în calitate de ministru al educației. 

Nu este vorba că că Igor Dodon a salvat de fapt regimul de guvernământ prin votarea încălcării Constituției pentru așa-numitul președinte Nicolae Timofti. Contribuția Maiei Sandu și a lui Igor Dodon la crimele împotriva Constituției s-a manifestat cel mai clar prin participarea lor la alegerile prezidențiale anticonstituționale. 

Apoi, la 4 martie 2016, Curtea Constituțională a ordonat Partidului Democrat să efectueze o lovitură constituțională, schimbând ilegal Legea fundamentală a statului. Reamintim că PCRM a preluat apoi o poziție principială, declarând boicotarea alegerilor prezidențiale neconstituționale. Maia Sandu și Igor Dodon au luat parte la ele, legitimarea încălcării Constituției. 

Exact, bazele statului de drept au fost distruse din nou și din nou. Așa sa întărit regimul uzurpator. Atât Partidul Socialiștilor, cât și partidele care fac parte din blocul ACUM sunt direct implicate în acest demers. Lupta mortală pentru putere este deplină pentru Moldova. Setea de răzbunare și teama de expunere au unit Blocul ACUM și PSRM. 

PD se teme de a pierde toate pârghiile. O ciocnire între ei poate distruge statul moldovenesc. Numai alegerile parlamentare anticipate pot fi o cale de ieșire din actuala situație explozivă. Nu cele pe care le-a numit Filip pentru 6 septembrie, ci cele care ar trebui organizate după o serie de evenimente legislative și organizatorice. 

Toate recomandările pe această temă se găsesc în declarațiile Partidului Comuniștilor, care au fost făcute în ultimii ani. Aceasta, mai presus de toate, vizează întoarcerea normelor constituționale și a legislației electorale către statul din aprilie 2009. Este, de asemenea, necesar să se investigheze cu atenție furtul unui miliard, inclusiv urmărirea penală a acelor deputați socialiști care nu au returnat credite. 

Este necesar să se asigure răspunderea penală a celor care au contribuit la uzurparea puterii în Moldova, precum și a celor care au fost finanțate direct din străinătate. Respinge și pedepsi judecătorii Curții Constituționale drept complici în confiscarea statului. Desfășurarea unei analize aprofundate a activităților procurorilor și judecătorilor pentru condamnarea ordinii politice a regimului. 

Toate aceste lucrări ar trebui efectuate cât mai curând posibil, pentru a nu trage țara într-o confruntare lungă și periculoasă. Noi, comuniștii, suntem convinși că alegerile parlamentare libere ținute în astfel de condiții ne vor permite să alegem o componență a parlamentului care să reflecte interesele tuturor segmentelor societății moldovenești”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter