main logo
553

Pavel Filip: În sectorul bugetar, niciun salariu nu va fi mai mic de minimul de existență

Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților, a declarat premierul Pavel Filip, comentând proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, aprobat de Guvern.

Filip: Niciun salariu nu va fi mai mic de minimul de existență

„Documentul va contribui la crearea unui sistem salarial transparent, echitabil și atractiv, capabil să remunereze performanța profesională a angajaților din fiecare domeniu de activitate”, apus șeful cabinetului de miniștri, transmite IPN.

Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va fi în funcție de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii. 

Premierul a subliniat că în urma implementării reformei nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2.000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de 15 trepte, și nu 33 cum este în prezent.

Legea garantează păstrarea integrală a salariului ridicat în prezent, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior.

Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021, se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% – pentru cele finanțate din bugetele locale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării