2 224
1
Pascaru: După dezvăluirile lui Filat și Platon trebuie să urmeze arestări
2 224
1

Toți foștii demnitari implicați în frauda bancară, despre care au menționat și Vlad Filat și Veaceslav Platon în interviurile recente, trebuie trași la răspundere.

Foto: noi.md

De această părere este liderul Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru, care reiterează că modul în care va fi gestionat acest dosar de rezonanță va fi un adevărat examen pentru noua guvernare, transmite Știri.md cu referire la noi.md

Potrivit lui, primii care ar trebui să răspundă în fața legii sînt Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu, Vlad Plahotniuc, Sergiu Sîrbu, Oleg Reidman, Ilan Șor.

„Cerem încă o dată categoric ca toți cei vinovați să fie trași la răspundere. Acesta e un examen pentru toți oamenii demni din Moldova, inclusiv pentru obiectivul de recuperare a încrederii  cetățenilor în instituțiile statului. În primul rînd e vorba de Leancă, din spusele lui Platon, Leancă este vinovat 100% de retragerea banilor din rezervele de stat. Drăguțanu și toată echipa sa trebuiau să fie arestați încă cu o lună în urmă, imediat cum s-a schimbat guvernarea”, a menționat Pascaru. 

Activistul civic mai spune că sancționarea tuturor celor implicați, cu confiscarea averilor, este crucială pentru parcursul de mai departe al R.Moldova și va constitui un semnal puternic dat societății.

„Înțelegem acum în ce situație am fost din 2009 încoace, cum guvernanții  și-au bătut joc de acest stat, de instituții, de lege și Constituție. În momentul în care un om controlează toate canalele financiare de la toate ministerele în banca sa personală și deschis fură atîțea bani, aceasta e o bătaie de joc!  Acei așa-numiți „100 de oameni onești” din raportul Kroll, anume ei trebuie să fie trași la răspundere și să le fie confiscată averea”.

Totodată, după dezvăluirile omului de afaceri Veaceslav Platon cu privire la implicarea Victoriabank, Pascaru spune că autoritățile trebuie să impună instituția bancară să achite prejudiciul cauzat statului.

Liderul “Voievod” mai îndeamnă autoritățile moldovenești să colaboreze cu autoritățile din Israel pentru a se asigura că omul de afaceri cu reputație dubioasă Ilan Șor va fi tras la răspundere penală. 

„Chiar dacă nu-l extrădează, autoritățile pot să-i confiște averea și să fie tras la răspundere în Israel”, a conchis Pascaru.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter