main logo
1165

PAS și DA, despre anunțurile lui Dodon: Va folosi banii din kuliok

Pensionarii cu pensia mai mică de 3.000 de lei ar putea primi un ajutor unic în mărime de 700 de lei, iar lucrătorilor medicali le vor fi dublate salariile, a anunțat astăzi Igor Dodon, după ședința conducerii de vârf a statului.

PAS și DA, despre anunțurile lui Dodon: Va folosi banii din kuliok

Partidele de opoziție PAS și Platforma DA consideră că prin aceste măsuri „populiste” Igor Dodon începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Mai mult decât atât, Dodon ar minți în privința acestor inițiative, deoarece știe că Guvernul Chicu va fi demis.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, reamintește că recent Dodon declara că în lipsa creditului rusesc există riscul ca să nu fie achitate pensiile și salariile, iar acum anunță cheltuieli suplimentare.

„Începe de facto campania electorală – Dodon promite dublarea salariilor tuturor angajaților din sistemul medical și 700 de lei indemnizație pentru toți pensionarii cu pensii mici.

Și asta chiar dacă tot el spunea cu o lună în urmă că, dacă nu vine creditul rusesc – dar el nu a venit și, cel mai probabil, nici nu va veni – nu se vor plăti pensii și salarii. O fi decis să folosească banii din kuliok?”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, afirmă într-o postare pe pagina sa de Facebook că deficitul Bugetului Public Național este de 16,2 miliarde de lei, iar atunci când a propus Guvernului și Parlamentului să renunțe la proiecte ideologice și să ofere pensionarilor ajutor unic pe timpul pandemiei, bani nu s-au găsit.

„Am cerut atunci Guvernului să renunțe la proiecte ideologice (Memorial), la achiziții și servicii nepotrivite pe timp de pandemie.

Am propus la rectificarea bugetului să oferim tuturor pensionarilor din RM un ajutor unic de stat pentru perioada pandemiei de 1000 lei, însă nici pentru asta guvernul nu a găsit bani.

În replică, coaliția PSRM-PMD a blocat solidar toate propunerile opoziției, excepție îndemnizația unică către deținătorii de patente, pe care a făcut-o tot pe dos. Măsurile economice ale guvernului au frizat ridicolul.

(...) Compesnațiile de 700 lei juruite de Dodon ar costa cca 400 mln lei. Dacă adăugăm dublarea salariilor personalului medical cerută de Dodon ar însemna încă 600 mln lei, total 1 mlrd lei.

Și toate aceste măsuri - nu în mod transparent, prin dezbateri în comisii asupra bugetului, ci la conferințele de presă ale lui Dodon - asta arată fățărnicia și slugărnicia actualului guvern”, scrie Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexadru Slusari, menționează că Igor Dodon „cu orice preț, cu orice minciună și cu orice risipă de bani publici luptă pentru cel de-al doilea mandat”.

„Declarația de azi a lui Dodon a fost exclusiv electorală, incoerentă, iresponsabilă și mincinoasă. Probabil nici el mai mult nu crede că Guvernul lui va rămâne prea mult timp.

Și dacă va fi demis cabinetul miniștrilor Chicu în foarte scurt timp, președintele o să încerce să dea vina pe cineva, care nu i-a permis să realizeze unele inițiative sociale. Cu certitudine, în toata strategia politică a lui Dodon nu este loc pentru interesele Moldovei și ale cetățenilor”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a anunțat astăzi că pensionarii cu pensia mai mică de trei mii de lei ar putea primi un ajutor unic în mărime de 700 de lei.

„Am decis și rog Guvernul să pregătească proiectul de lege de acordare a 700 de lei, ajutor unic, pentru toți pensionarii care au pensia sub trei mii de lei”, a declarat Dodon. 

Acesta a dat asigurări că mijloace financiare pentru acordarea suportului au fost identificate și și-a exprimat speranța că ajutorul va fi acordat pe parcursul următoarelor luni.

Președintele a ținut să amintească că un ajutor de acest fel, în mărime de 700 de lei, a fost acordat și la sărbătorile de iarnă, pentru pensionarii cu o pensie sub două mii de lei.

Amintim că săptămâna trecută, deputatul Iurie Reniță a publicat noi secvențe video de la întâlnirea liderului PDM și șefului statului, în care primul îi transmitea o pungă din plastic, tip „calendar”, în care ar fi fost sume exorbitante de bani.

În înregistrare, Igor Dodon îl roagă pe Plahotniuc ca aceasta să-i fie transmisă „lui Cornel” (Corneliu Furculiță - n.r.) prin intermediul „lui Costea” (Constantin Botnari - n.r.). Acesta și-a argumentat poziția prin faptul că el însuși avea zbor la ora 5 dimineața, iar „luni trebuie să dea salariile”.

Reacția lui Igor Dodon după publicarea imaginilor nu s-a lăsat așteptată. Deși a scris că imaginile au fost trucate, în continuarea mesajului său, acesta a spus că „nici nu cunoștea ce se află în acea pungă”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării