main logo
3031

PAS sesizează CC: Salariul minim e mai mic decât minimul de existență

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate înaintează o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită o opinie cu privire la dreptul cetățenilor de a primi un salariu minim cel puțin egal cu minimul de existență.

PAS sesizează CC: Salariul minim e mai mic decât minimul de existențăFoto: știri.md

De asemenea, deputații PAS afirmă că vor înregistra un proiect de lege prin care vor propune majorarea salariului minim, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Solicităm înaltei Curți să stabilească dacă este constituțional ca oamenii să primească astăzi salarii care să nu le ajungă nici măcar pentru necesitățile lor de bază – pentru hrană, îmbrăcăminte, alimentație sau pentru îngrijiri medicale. 

Facem acest pas pentru că sunt mii de oameni în această țară care muncesc și primesc un salariu minim, mai mic decât minimul de existență”, a declarat deputatul Dan Perciun într-un briefing de presă.

Deputatul a menționat că majoritatea dintre acești salariați muncesc la stat, făcând munci esențiale, în calitate de bucătari, șoferi, îngrijitori de încăperi etc. Pentru munca prestată încasează salarii nete mai mici de 2 235 de lei. Astfel, o oră de muncă a acestor oameni este remunerată cu mai puțin de 12 lei.

Potrivit lui, există un coș minim de drepturi, care trebuie asigurat de stat, indiferent de capacitățile economice de moment. În opinia fracțiunii PAS, salariul minim ar trebui să constituie cel puțin patru mii de lei.

„Primul pas pe care îl facem – mergem la Curtea Constituțională să vedem dacă din punct e vedere constituțional putem construi acest argument și dacă Curtea ne dă dreptate. 

Și, indiferent de decizia Curții, vom veni cu un proiect de lege care să modifice salariul minim în Republica Moldova, modul de calculare a acestuia, să se facă ordine în acest domeniu”, a mai spus Dan Perciun.

Citește și: Un deputat PAS sesizează CC: Rușinea salariului minim în R. Moldova

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării