main logo
426

Partidul Șor: Diaspora trebuie reprezentată de un om din diasporă

Candidata Partidului Politic Șor în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării.

Partidul Șor: Diaspora trebuie reprezentată de un om din diasporă

Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care a realizat deja proiecte concrete pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotare, iar după ce va obține mandate și în Parlament, le va realiza la nivelul întregii țări. Declarația a fost făcută vineri, 15 februarie, într-o conferință de presă.

Tatiana Platon cunoaște nu din auzite problemele cu care se confruntă cetățenii moldoveni peste hotare, ea fiind departe de casă de 16 ani. 

În această perioadă, ea a lucrat și la consulatul Moldovei în Bologna, iar din 2017, îi ajută zilnic pe moldovenii aflați peste hotare, în cadrul Centrului de Reprezentare și Susținere a Cetățenilor, creat la inițiativa Partidului ”ȘOR”.

Tatiana Platon susține că guvernările de până acum au avut nevoie de diaspora doar în campaniile electorale. 

„Mi-am dat seama că noi, cetățenii de rând suntem practic uitați de toate guvernările. Nu-și amintesc de noi decât la alegeri, adică o dată la patru ani. Partidele vin cu propuneri și promisiuni, dar niciodată nu au oferit ceva concret. Niciodată nu au venit cu proiecte sau cu stimulente care ne-ar convinge să revenim acasă”, a remarcat Tatiana Platon.

Mai mult, chiar și la aceste alegeri, când au fost instituite circumscripții speciale pentru diasporă, multe partide și-au pus acolo reprezentanți care nu au nimic în comun cu cei aflați peste hotare. 

„O persoană care vrea să reprezinte diaspora trebuie să vină din diasporă să aibă cel puțin o minimă idee cum o duc cei de acolo”, consideră ea.

De aceea, Tatiana Platon, în urma discuțiilor cu conaționalii, dar și din propria experiență,  a formulat un program din 5 puncte primordiale, destinate cetățenilor noștri plecați la muncă peste hotare.

În primul rând este strategia de stimulare a revenirii conaționalilor acasă. Aceasta presupune alocarea îndemnizațiilor unice, asigurarea veniturilor lunare garantate, scutirea de taxe și impozite. În total, cei care vor reveni în patrie, în baza acestui program, vor beneficia de sprijin total în valoare de 5.000 de euro.

De asemenea, Tatiana Platon își propune să-i ajute și pe moldovenii care nu vor mai dori să revină în patrie. Pentru aceștia vor fi create diverse cooperative, inclusiv pentru a simplifica procedura schimburilor de colete cu cei de acasă.

Tatiana Platon promite și achitarea studiilor peste hotare a tinerilor din Republica Moldova, crearea centrelor privind dezvoltarea culturii moldovenești și predarea limbii noastre, dar și un punct special care prevede scutirea cu 50% a taxelor pentru biletele avia în perioada sărbătorilor de Paște.

Tatiana Platon a promis oficial că toate angajamentele respective vor fi realizate, dacă va ajunge reprezentanta diasporei în Parlament. „Semnez personal angajamentul public. Declar cu toată responsabilitatea că vom îndeplini împreună cu Partidul Politic ”ȘOR” toate angajamentele. Îmi asum răspunderea inclusiv penală”, a declarat Tatiana Platon.

Amintim că echipa Partidului Șor implementează în Orhei un program de stimulare a repatrierii cetățenilor moldoveni. Grație acestui program, peste 100 de familii au revenit deja acasă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării