11 iunie, 11:00
304
1
Partidul Șor cere suspendarea lui Dodon în perioada campaniei electorale
11 iunie, 11:00
304
1

Membrii Partidului Șor au depus astăzi spre înregistrare o inițiativă legislativă privind completarea Codului Electoral în contextul în care anul acesta vor avea loc alegeri prezidențiale.

Foto: știri.md

Inițiativa prevede obligarea președintelui în exercițiu să-și suspende activitatea pe parcursul campaniei electorale, transmite Știri.md.

„Deputații Partidului Şor au constatat că legislația electorală conține mai multe lacune, neconcordanțe și lipsuri. Una dintre acestea este faptul că președintele țării nu este obligat să-și suspende activitatea pe parcursul campaniei electorale, dacă este înregistrat în calitate de concurent electoral. Această scăpare îi va pune în condiții inegale pe concurenții electorali”, a declarat Marina Tauber într-un briefing.

„Înțelegem că până acum nu a fost cazul, deoarece șeful statului era ales de Parlament. Acum însă, când la alegerile prezidențiale va participa și președintele în exercițiu, dacă nu va fi obligat să-și suspende activitatea, ar pune în condiții inegale concurenții electorali și l-ar favoriza pe acesta”, a declarat ea.

Tauber a menționat că toate rapoartele de monitorizare de la scrutinele anterioare accentuează că una din principalele încălcări în campania electorală este utilizarea resurselor administrative de către concurenții aflați la guvernare la nivel central și local.

În acest context, deputații Partidului Şor propun introducerea unui punct nou în art. 13 din Codul Electoral, care stabilește în mod expres că printre concurenții care sunt obligați să-și suspende activitatea este și președintele țării.

„Această prevedere nu este îndreptată împotriva actualului președinte. Însă trebuie să recunoaștem că în pofida aceluiași Cod electoral care nu-i permite să fie membru de partid, Igor Dodon, pe parcursul mandatului său, a jucat anume acest rol, declarându-se în mod deschis lider neformal al unei formațiuni politice. Ba mai mult, un deputat din formațiunea respectivă a propus chiar anularea interdicției respective, astfel încât președintele să poată fi și membru de partid. Asta deși Constituția îl obligă să fie un garant și un mediator în societate și între puterile statului”, a menționat Tauber.

Deputata a mai spus că dacă șeful statului nu-și suspendă activitatea, se va ajunge la situația în care va folosi inevitabil resursele statului în campania sa electorală.

„La modul în care se comportă actualul președinte, interdicția pentru el ar trebui să fie nu de aproximativ 30 de zile înainte de alegeri, dar de cel puțin un an, pentru că deja toate resursele administrative ale Președinției, dar și ale statului au fost concentrate în vederea organizării campaniei electorale a acestuia”, a menționat, mai în glumă, mai în serios, Marina Tauber.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter