142
0
Partidul Bugeac intenționează să apere interesele minorității naționale
142
0

Partidul popular găgăuz-bulgar "Bugeac" şi-a pus drept sarcină să obţină participarea minorităţilor naţionale din Moldova la conducerea statului prin participarea în activitatea puterilor legislativă şi executivă.

Foto: tvrmoldova.md

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, membrii comitetului organizatoric pentru constituirea partidului au spus că la această acţiune i-a determinat "situaţia instabilă din Republica Moldova", precum şi "neîncrederea cetăţenilor faţă de politicieni şi partidele politice", transmite Știri.md

"Nu ascundem că vom lupta pentru putere, pentru a reprezenta 40% din populaţia Moldovei, care nu este o naţiune titulară. Din păcate, astăzi, această populaţie practic nu are reprezentanţi în organele centrale ale puterii legislative şi executive a RM", a declarat membrul comitetului organizatoric, Igor Ianac, care consideră că în structurile guvernamentale trebuie să fie reprezentate toate grupurile etnice.

"Formaţiunea politică pe care vrem să o creăm reprezintă un partid popular şi republican, care pledează pentru egalitate, libertate şi dreptate. Va fi un partid creat pentru popor. Acesta va servi poporului şi va trăi împreună cu poporul său", au menţionat membrii comitetului organizatoric, precizând că congresul de constituire a Partidului "Bugeac" a avut loc la Comrat pe 15 iunie.

Programul partidului prevede că acesta va construi un stat de drept social, dezvoltând şi susţinând protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova cu ajutorul unei economii sociale bazate pe siguranţa mediului.

"Din păcate, multe decizii luate astăzi în ţară nu corespund intereselor naţionale ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi", a spus Ianac, subliniind că "Bugeac" pledează pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a RM.

Potrivit lui, una dintre sarcinile partidului este apărarea zilnică a intereselor minorităţilor naţionale - a găgăuzilor, bulgarilor, ucrainenilor, ruşilor, romilor şi ale altor grupuri etnice.

Participanţii la conferinţa de presă au recunoscut că nu se aşteaptă ca oponenţii lor să-i înţeleagă referitor la oportunitatea şi necesitatea înfiinţării Partidului "Bugeac".

"Nu excludem, de exemplu, acuzaţii de separatism, dar nu ascundem că urmărim scopul de a ne proteja interesele naţionale şi că vom lupta pentru aceasta", au remarcat ei.

Membrul comitetului organizatoric, Vasile Gaidarji, a spus că partidele existente în Moldova "folosesc în sensul direct al cuvântului alegătorii minorităţilor naţionale".

"Luând voturile noastre în alegeri, ei uită apoi de noi", a spus el, reamintind despre statutul special al centrului cultural bulgar în baza raionului Taraclia, unde locuiesc compact bulgarii moldoveni.

Potrivit lui, Legea privind statutul a fost adoptată în prima lectură, iar apoi au uitat de ea şi nimeni nu mai revine la ea.

"Având în vedere faptul că în ţară sunt peste 200 mii de găgăuzi şi bulgari adulţi, Partidul "Bugeac" va putea avea şapte sau opt deputaţi în Parlament. Ei vor apăra interesele tuturor grupurilor etnice care trăiesc în Moldova", a spus Gaidarji, subliniind că formaţiunea va fi susţinută de găgăuzii şi bulgarii care locuiesc şi lucrează în Turcia, Bulgaria şi Rusia.

"Pledăm pentru unitatea popoarelor şi etniilor din ţara noastră, precum şi pentru apărarea intereselor naţionale ale Republicii Moldova", subliniază fondatorii Partidului Popular Găgăuz-Bulgar "Bugeac", care se pregătesc să prezinte la Ministerul Justiţiei documentele pentru înregistrare.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter