main logo
1400

Parlamentul European cere acordarea R. Moldova a statutului de candidat

Parlamentul European cere acordarea pentru Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană.

Parlamentul European cere acordarea R. Moldova a statutului de candidatFoto: europa.eu

În ședința de astăzi, europarlamentarii au examinat Rezoluția privind cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, una dintre principalele prevederi fiind solicitarea acordării statutului de țară candidată la UE, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md

La finalul ședinței, Rezoluția urmează să fie adoptată.

„În Republica Moldova au loc reforme. Moldovenii au acționat în spirit european de la începutul războiului. Republica Moldova dorește să facă parte din Uniunea Europeană. 

Cerem instituțiilor europene să acorde R. Moldova statutul de țară candidat la UE. Aderarea R. Moldova la UE va dura, dar până a încheia acest proces, trebuie să oferim avantaje, de aceea cerem integrarea R. Moldova în piața unică a Uniunii Europene. 

Și dorim să existe un grup de sprijin permanent pentru R. Moldova, pentru că vor fi încă multe lucruri de făcut. Ajutând R. Moldova, vom ajuta întreaga Uniune Europeană”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European.

„Rezoluția pe care o adoptăm astăzi dă recunoaștere efortului uriaș pe care R. Moldova și cetățenii săi îl fac. Gestiunea celui mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor merită recunoaștere și sprijin. Mesajul pe care trebuie să-l dăm cetățenilor R. Moldova e că ei sunt cetățeni ai Europei unite”, a menționat Dragoș Tudorache, raportorul pentru R. Moldova în Parlamentul European.

„R. Moldova a demonstrat că este un stat mai european chiar decât chiar unele state membre ale UE. Statutul de partener nu dă niciun fel de certitudine. 

Strivită între interesele a două blocuri gigantice - UE și Rusia - mica republică proeuropeană are la frontiera de est armata rusă, iar la frontiera de vest o Uniune Europeană care parcă ezită să-i deschidă ușile. Cer ca UE să-i acorde statut de țară candidat”, a menționat europarlamentarul Traian Băsescu, fost președinte al României.

„Bună dimineața, Moldova, bun venit în Uniunea Europeană. Azi, 5 mai 2022, este un moment istoric. Acest demers va aduce Moldova în marea familie europeană”, a declarat și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Amintim că ieri, la Jurnal TV, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că negocierile privind Rezoluția au fost încheiate.

„Cel mai important element al rezoluției: noi, Parlamentul European, cerem acordarea R. Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană. Această Rezoluție este cel mai ambițios document privind R. Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene”, a spus Mureșan.

Alte elemente importante din rezoluție sunt integrarea R. Moldova la piața unică a Uniunii Europene și creșterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru R. Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării