main logo
550

Parlamentul a respins inițiativa de creare a Comisiei speciale Orizont

Majoritatea parlamentară a respins, azi, crearea unei comisii parlamentare pentru investigarea expulzării celor șapte profesori turci de la liceul „Orizont", inițiativă semnată de deputații PL și PLDM.

Parlamentul a respins inițiativa de creare a Comisiei speciale Orizont

Mihai Ghimpu a declarat în plen că expulzarea profesorilor turci de la liceul „Orizont" a fost o operațiune neclară. El spune că motivul invocat oficial, precum că cetățenii turci ar fi avut legături cu o grupare islamistă care întreprinde acțiuni ilegale pe teritoriul mai multor țări, este o fantezie pe care „cu toții o cunoaștem", transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„Noi, liberalii, am fost la guvernare. Niciodată nu am auzit de așa ceva, și nici după aceasta. E un târg făcut dintre nepreședinte (n. r. - Igor Dodon) și președintele Turciei. Corect ar fi să formăm această comisie de anchetă, cu un reprezentant al fiecărei fracțiuni. Să fie prezent SIS-ul și Biroul de Migrație și Azil", a spus liderul PL.

La rândul său, PLDM a venit a reiterat inițiativa PL. 

„E vorba de încălcarea gravă a drepturilor și libertăților omului. O instituție importantă a statului a comunicat nu foarte bine acest lucru. E vorba despre acțiunea autorităților statului - SIS și Biroul de Migrație și Azil, care au depășit cadrul legal. Acest lucru îl putem deduce din comunicarea SIS. Pornind de la importanța acestui fapt, reacția Comisarului european pentru Extindere și a reprezentanților ONU, luând în calcul că imaginea RM a fost grav afectată, constituirea acestei comisii trebuie aprobată", a declarat deputatul Iurie Țap.

Ulterior, liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a insistat în Parlament ca directorul Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, și șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, să fie audiați în legătură cu expulzarea din R. Moldova a celor șapte manageri și profesori de la rețeaua de licee „Orizont". Propunerea lui Ghimpu a fost susținută doar de Partidul Comuniștilor din R. Moldova, dar și de Partidul Socialiștilor.

Deputata comunistă Ina Șupac a afirmat că susține propunerea de a-l audia pe directorul SIS și pe șefa de la Biroul Migrație și Azil. „Dacă nu a fost o răpire a celor șapte cetățeni turci, atunci trebuie să avem aceste audieri și să vedem cine are dreptate”, a spus Șupac.

La rândul său, socialistul Vlad Bătrâncea a declarat că susține inițiativa și s-a interesat dacă nu cumva fratele liberalului Valeriu Munteanu, fostul director adjunct de la SIS, Ruslan Munteanu, a fost „curatorul acestei operațiuni”.

În cele din urmă, pentru propunerea liberalilor de a-i audia pe cei doi șefi de instituții a acumulat 43 de voturi, număr insuficient pentru ca subiectul să fie introdus pe ordinea de zi.

Amintim că la 6 septembrie, în ziua în care cetățenii turci au fost luați de acasă de către mascați ai SIS, președintele Parlamentului a anunțat că a solicitat organizarea unor audieri parlamentare pe acest caz.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării