273
0
Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost adoptat de Parlament
273
0

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost adoptat astăzi în prima și a doua lectură de către Parlament.

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost adoptat de Parlament

Documentele au drept scop stimularea mediului de afaceri, creșterea veniturilor populației, reducerea economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate, transmite Știri.md.

Pachetul adoptat prevede: reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice; reducerea contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18% (se referă exclusiv la sectorul corporativ); dublarea scutirii personale, de la 11 280 de lei la 24 000 de lei. Totodată, cei care primesc salarii sub minimul de existență (1 862 lei în 2017) nu vor mai plăti impozite.

De asemenea, pentru industria HORECA s-a votat reducerea cotei TVA de la 20% la 10% pentru serviciile din restaurante, hoteluri, cafenele, catering  etc; pentru activitatea taximetriștilor se propune un regim special de impozitare a angajaților cu salarii sub 10 mii de lei lunar cu aplicarea unui impozit fix pe venit de 500 de lei lunar. Totodată, se măresc amenzile pentru activitatea fără licență, iar pasagerul poate refuza achitarea călătoriei dacă nu primește bon de casă.

La fel, pentru a aduce banii din economia tenebră în economia reală, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 sau 20 decembrie 2018. 

De declararea voluntară a bunurilor nu vor beneficia funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009: președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, viceminiștri, secretari de stat, secretari generali de stat, judecători, procurori, directori și adjuncți ai Serviciul Informații și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului Fiscal de Stat, ai Serviciului Vamal, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor ș.a., dar și toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În așa mod, în Republica Moldova nu vor mai intra bani frauduloși sau proveniți din furtul miliardului ori alte ilegalități.

Pachetul mai prevede și o serie de acțiuni care urmăresc să scadă presiunea și să stimuleze mediul de afaceri, printre care: majorarea de la 2 la 3 ani a termenului-limită de repatriere a valutei pentru rezultatele contractelor externe, controlul la fața locului se va face doar după verificarea actelor, limitarea atribuțiilor Serviciului de Informații și Securitate legate de investigarea infracțiunilor economice și anularea amenzilor și penalităților de întârziere în cazul achitării impozitelor și taxelor până la 10 sau decembrie 2018.

În cadrul ședinței Legislativului, fracțiunile PSRM, PLDM, PCRM și PL s-au pronunțat împotriva inițiativelor legislative și au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest față de includerea în ordinea de zi a proiectelor de lege. Deputații din opoziție au condamnat „graba cu care sunt aprobate proiectele, întrucât parlamentarii nu au reușit să analizeze prevederile incluse în documente”.

Documentele au fost susținute de PDM și PPEM. Speakerul Andrian Candu a declarat că proiectele incluse în reforma fiscală urmează a fi adoptate pentru binele cetățenilor, întrucât va crește venitul oamenilor. „Toate aceste modificări sunt așteptate de foarte mult timp de cetățeni și mediul de afaceri”, a spus Candu.

Pachetul legislativ va intra în vigoare la data de 1 octombrie 2018.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter