main logo
319

OSCE: Desfăşurarea alegerilor democratice poate reda încrederea cetăţenilor în autorități

Desfăşurarea alegerilor parlamentare conform standardelor democratice şi aşteptărilor cetăţenilor Moldovei poate reda încrederea cetăţenilor în instituţii şi poate pune fundamentul viitoarelor schimbări, inclusiv în domeniul economic.

OSCE: Alegerile vor putea reda încrederea cetăţenilor în autorități

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Giorgi Ţereteli, la finele vizitei sale în Moldova, transmite Știri.md.

Potrivit unui comunicat al OSCE, citat de agenţia Infotag, el a spus că alegerile care urmează „reprezintă un moment decisiv în viaţa ţării".

„Decizia curţii din anul trecut de anulare a cursei pentru primăria Chişinăului a avut în mod clar un impact negativ asupra încrederii cetăţenilor în instituţii şi a stârnit îngrijorări la nivel internaţional, ceea ce dublează importanţă modului de desfăşurare a acestor alegeri", a spus Ţereteli, subliniind că de aceste alegeri va depinde "încrederea publicului în statul de drept şi instituţiile democratice".

El a îndemnat autorităţile şi toţi actorii relevanţi "să îşi ia angajamentul de a asigura tratament egal pentru toţi concurenţii electorali".

„Am apreciat faptul că am auzit asigurări din partea autorităţilor guvernamentale că se depun eforturi pentru a minimaliza deficienţele şi pentru a face aceste alegeri să fie cele mai democratice din istoria Republicii Moldova. O echipă puternică de observatori ai AP a OSCE se va afla în teren pentru a observa şi, împreună cu partenerii noştri internaţionali, pentru a evalua minuţios dacă alegerile corespund angajamentelor OSCE", a menţionat Ţereteli.

El şi-a exprimat speranţa că, după alegeri, eforturile în cadrul procesului de reglementare transnistreană vor continua fără amânare şi a îndemnat atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul, „să menţină avântul în acest proces".

În februarie, în cadrul reuniunii de iarnă a AP a OSCE, preşedintele acesteia va raporta despre vizita sa în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării