main logo
323

OSCE: Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să se concentreze pe problemele nesoluționate

În procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol a fost atinsă o dinamică pozitivă şi acum urmează să se concentreze pe problemele nesoluţionate pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a tuturor locuitorilor Moldovei.

OSCE: Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să se concentreze pe probleme

Despre aceasta a declarat la finele vizitei la Chişinău, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Miroslav Lajcak.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat al OSCE, el a subliniat că Slovacia, împreună cu partenerii internaţionali şi Misiunea OSCE, „vor susţine activ Chişinăul şi Tiraspolul în vederea promovării progresului întru atingerea soluţionării durabile şi paşnice bazate pe integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova cu statutul special pentru Transnistria".

Vorbind despre planurile pentru anul 2019, preşedintele în exerciţiu „a îndemnat Chişinăul şi Tiraspolul să finalizeze pe deplin „pachetul Berlin-plus", inclusiv acordul privind telecomunicaţii, şi să identifice domenii noi care urmează a fi abordate în acelaşi spirit al sporirii încrederii".

„Trebuie să continuăm să facem paşi mici, concreţi înainte. Unele progrese pe care le-am văzut au fost aproape inimaginabile acum câţiva ani în urmă. Cu cât mai mult ne vom implica în dialog, cu atât mai multă încredere vom construi", a spus Lajcak.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 24 februarie, el a subliniat că acestea „nu trebuie să influenţeze asupra procesului de negocieri".

Diplomatul a subliniat necesitatea de a asigura ca procesul electoral să fie desfăşurat într-un mod liber şi transparent, dar şi în conformitate cu angajamentele în cadrul OSCE şi alte obligaţii şi standarde internaţionale pentru alegeri democratice, precum şi conform legislaţiei naţionale".

Potrivit lui, Misiunea şi instituţiile OSCE vor continua să ajute Moldova în promovarea unei societăţi incluzive, tolerante şi rezistente.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării