main logo
1297

Opinii: Odată cu escaladarea războiului, Moldova se confruntă cu riscuri

Republica Moldova s-a aflat în vizorul intereselor expansioniste rusești încă din anul 2014, iar Moscova a demonstrat pe parcursul a 30 de ani că nu pune preț pe suveranitatea, integritatea și neutralitatea țării noastre.

Opinii: Odată cu escaladarea războiului, Moldova se confruntă cu riscuriFoto: știri.md

Declarații în acest sens au fost făcute de mai mulți experți la o dezbatere privind „noile pericole pentru securitatea Republicii Moldova în cadrul noii faze a războiului ruso-ucrainean”, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, atrage atenția că Moscova nu face niciun secret din aspirațiile sale revanșarde, prin care Rusia ar trebui să-și revină la hotarele pe care le-a avut imperiul țarist și imperiul sovietic. Doar că acum, după ce armata rusă a suferit eșecuri considerabile pe frontul din Ucraina, Putin a decis să escaladeze conflictul, să amenințe comunitatea internațională cu arma nucleară și să mobilizeze sute de mii de cetățeni la război.

„În toată această istorie înțelegem că suntem amenințați și noi, și alte foste republici sovietice. Pentru că noi nu știm cu ce se va termina. Noi putem doar spera că Ucraina rezistă, că comunitatea internațională face corp comun cu Ucraina și va putea să mențină agresiunea rusească în anumite limite, iar ulterior să fie găsite anumite soluții pentru dezescaladare și revenire la normal”, a declarat Igor Boțan.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, Oazu Nantoi, a atras atenția că, în discursul din 21 septembrie, când a anunțat mobilizarea parțială, Vladimir Putin a utilizat din nou termenul de ”Novorossia”, folosit de propagandiștii ruși pentru a justifica o expansiune a Moscovei de-a lungul țărmului ucrainean al Mării Negre până în Republica Moldova.

Potrivit lui, încă din anul 2014 a fost pusă la cale crearea așa-numitei ”republici bugeac”, care ar fi trebuit să încropească teritorii din regiunea Odesa și din sudul Republicii Moldova.

„Condiția-cheie pentru existența acestei pseudo-republici era aruncarea în aer a podului peste liman, de lângă Zatoka. Noi am văzut cu câtă insistență Federația Rusă, din câteva tentative, l-a doborât și a ocupat Insula Șerpilor. Era absolut evident, din punct de vedere militar, că se pregătește o lovitură prin Basarabia de Sud, o zonă mai puțin protejată, cu ieșire la Republica Moldova și pretinsa Transnistrie. Prin urmare, riscuri pentru Republica Moldova există, dar ele sunt diminuate de lupta eroică a poporului și armatei ucrainene”, a menționat Oazu Nantoi.

„În Republica Moldova, coloana a cincea este foarte bine stabilită aici. Aici trebuie de adăugat și interesul serviciului de inteligență rus, dar și alte servicii militare ale Federației Ruse care lucrează de mult timp în această regiune europeană. În eventualitatea că vine ordinul de la Kremlin, ei riscă să fie atacați chiar de Ucraina. Eu cred că în cazul unui eventual atac din partea Transnistriei, Republica Moldova trebuie să facă chemare la implicarea statului vecin ca să excludem riscurile pe care le comportă armata a 14-a”, a adăugat Chiril Moțpan.

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, a declarat luni seara că riscul de extindere a războiului în regiunea transnistreană a scăzut, iar Rusia vrea chiar să-și recheme armata de la Tiraspol pentru a participa la războiul din Ucraina. Cu toate acestea, potrivit lui Podoleak, Rusia încearcă să preia puterea politică în Republica Moldova prin intermediul partidelor proruse pentru a crea instabilitate la granița dintre Ucraina și Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării