main logo
752

Opinie: Raportul Kroll satisface pofte politice

Raportul Kroll, prezentat recent, este un document foarte bun pentru manipularea opiniei publice și pentru a induce în eroare, pentru a direcționa atenția greșit de la principalii făptași și principalul scop strategic pentru care a fost devalizat sistemul financiar bancar din Republica Moldova.

Opinie: Raportul Kroll satisface pofte politiceFoto: Știri.md

Opinia aparține comentatorului politic Victor Gurău și a fost făcută în cadrul unei emisiuni TV, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Aceasta este o mitologie, pentru că ceea ce include în sine raportul Kroll, este foarte interesant că nu regăsim niciun moment din acțiunile care au fost la Moldova Agroindbank și preluarea celor 42% din acțiuni cu bani din caruselul respectiv”, susține Victor Gurău.

În opinia lui, raportul Kroll satisface pofte politice. „Toate companiile lui Vladimir Plahotniuc enumerate în documentul prezentat de către Renato Usatîi fac parte din dosarul care a avut loc în Olanda cu Prime Media, care a fost respins și care a fost intentat de Victor și Viorel Țopa. 

De ce a fost respins? Pentru că în instanța din Londra aceștia nu au putut demonstra unei justiții europene că ei au deținut cândva legal acțiuni în etniile economice care le menționau”, a menționat Victor Gurău.

Jurnalistul Veaceslav Balacci spune că în raportul Kroll nu figurează omul de afaceri și fostul deputat Veaceslav Platon, în schimb figurează liderul Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco și soțul acesteia, figurează Eugen Rusu, dar altul decât acel care a fost implicat, care este tocmai cuscrul lui Vladimir Voronin.

Potrivit lui, este evidentă excluderea lui Veaceslav Platon din raportul Kroll. Jurnalistul s-a referit la faptul că în raport sunt indicate două bănci ale lui Platon care ar fi implicate în furtul miliardului, însă numele nemijlocit al acestuia nu este indicat. 

„Dacă nu este o recomandare acest raport Kroll, atunci apare întrebarea de ce am plătit atâția bani și ce este aceasta dacă nu-l avem pe Platon, în schimb o avem pe Vitalia Pavlicenco și un Eugen Rusu, care este cu totul altul decât cel care toată lumea cunoaște cine este el și care este implicarea lui alături de cu totul alte persoane decât Voronin”, a notat Veaceslav Balacci.

În opinia lui, „spălarea” lui Veaceslav Platon și alte gafe care au fost făcute în raportul Kroll nu pot fi o simplă neglijență de serviciu, dar o încercare „cu riscuri clare de elemente de corupție pentru autorii raportului”. 

„Eu, în locul Băncii Naționale, i-aș invita la discuții în format juridic”, a declarat jurnalistul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării