main logo
1564

Opinie: Prostie foarte mare. Atacul lui Chicu va fi perceput ca pericol

Deputatul român Matei Dobrovie, fostul deputat moldovean Iurie Țap și directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski consideră inacceptabil ultimul atac al premierului Ion Chicu.

Opinie: Prostie foarte mare. Atacul lui Chicu va fi perceput ca pericol

Iurie Țap afirmă că ieșirea premierului reprezintă un derapaj grav, iar Vladislav Kulminski susține că acest atac va fi perceput la București ca un pericol iminent de securitate, notează IPN, transmite Știri.md.

„Ceea ce a făcut domnul Chicu este o prostie foarte mare pentru că în ceea a zis domnul Mureșan nu este nimic nou. Ceea ce a zis Siegfried Mureșan sunt lucruri absolut documentate, lucruri despre care noi vorbim în Republica Moldova în fiecare zi și sunt lucruri bine cunoscute.

Faptul că domnul prim-ministru a venit cu un asemenea atac împotriva unui prieten al Republicii Moldova, împotriva României este o prostie foarte mare pentru că Republica Moldova are un singur aliat și un singur prieten în situația actuală.

Eu cred că acest Guvern va fi perceput la București ca un pericol iminent de securitate și cred că această percepție în fond va fi una corectă” a declarat Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii „Punctul  pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.  

Totodată, directorul executiv IPIS susține că Igor Dodon și Ion Chicu își doresc crearea unei enclave rusești, însă acest lucru nu le va reuși.

Fostul deputat Iurie Țap afirmă că declarațiile eurodeputatului român au o bază bine documentată și are toată împuternicirea pentru a le expune public în contextul în care acesta este președintele delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de asociere UE - Republica Moldova.

„Republica Moldova are semnat Acordul de Asociere pe care puterea politică, guvernarea, l-au recunoscut și au vorbit despre faptul că îl vor transpune.

Domnul Mureșan este președintele delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de asociere UE - Republica Moldova, este acel care reprezintă la Parlamentul European și e firesc ca dumnealui în calitatea pe care o are să analizeze mersul executării Acordului de Asociere.

Cu atât mai mult că în noiembrie 2018 Parlamentul European, totalizând starea privind implementarea Acordului, a prezentat acel raport care era unul nesatisfăcător pentru cei trei ani de guvernare a Partidului Democrat. În acest context, domnul Mureșan și-a făcut datoria de președinte a Delegației Parlamentului European”, a precizat Iurie Țap.

Cât despre atacul și limbajul premierului, fostul deputat îl îndeamnă pe Ion Chicu să manifeste un bun simț deoarece „un comportament indecent în persoana primului ministru este un derapaj grav de tot”.

Nici deputatul român Matei Dobrovie nu aprobă comportamentul prim-ministrului moldovean și face trimitere și la alte mesaje ale premierului care nu se încadrează într-un limbaj diplomatic.

„Dacă vă aduceți aminte, domnul Chicu a mai avut o ieșire în decor, ca să-i spun așa elegant, cu ocazia ajutorului furnizat de către România, mă refer concret la acei medici și asistenți care s-au deplasat în Republica Moldova pentru a ajuta în criza legată de coronavirus.

Mă refer la echipamentele de protecție și la produsele sanitare pe care România le-a trecut peste Prut și le-a adus în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova.

Dacă va amintiți, domnul Chicu într-un mod absolut jenant pentru funcția pe care ocupă spunea că medicii români au venit să învețe de la medicii din Republica Moldova.

Cu alte cuvinte domnia sa minimaliza sprijinul oferit din România. Mai târziu ne spunea că acele produse sanitare și echipamente de protecție nu se pot folosi pentru COVID. Deci, niște lucruri absolut inacceptabile”.

În concluzie, Vladislav Kulminski spune că Guvernul de la Chișinău va cădea. În timpul apropiat din cauza relațiilor proaste și cu România, și cu Ucraina,  dar și cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Ion Chicu a respins în mod nediplomatic criticile europarlamentarului Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, la adresa felului cum, după ce nu a făcut reforme, Guvernul său nu a gestionat bine nici criza COVID-19.

Premierul Chicu a avut și anterior abateri de la modul oficial de comunicare, cu folosirea formulelor injurioase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării