main logo
750

Opinie: Minimum trei partide ar fi trebuit excluse din cursa electorală

Dacă în Republica Moldova instituțiile statului ar fi fost libere, atunci cel puțin trei partide politice ar fi trebuit excluse din cursa electorală pentru parlamentare pentru încălcarea grosolană a regulilor de finanțare.

Opinie: Minimum trei partide ar fi trebuit excluse din cursa electorală

Este vorba despre Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și Partidul „Șor”. De această părere este expertul în politici publice Ștefan Gligor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor consideră că în actuala campanie electorală se folosește ca niciodată instrumentul coruperii electoratului. 

„Reieșind din acest lucru, eu cred că PDM, PSRM și PPȘ trebuie să fie excluse din această cursă și pentru aceasta sunt toate temeiurile. Din păcate, acest lucru nu se va întâmpla având în vedere că în țară demult nu există instituții de stat funcționale și independente”, spune Ștefan Gligor. 

Expertul spune că nu vede o confruntare reală între concurenți și consideră actualele alegeri drept o simulare a scrutinului.

Politologul Ernest Vardanean este de părere că partenerii externi vor înceta să mai considere PDM partidul care decide, dacă democrații vor scăpa situația de sub control și nu vor putea crea o coaliție pro-Occident. 

În opinia lui, există mai multe scenarii de formare a coalițiilor după alegerile parlamentare. 

Una dintre acestea ar fi că PDM ar putea să „rupă” mandate de la socialiști și, împreună cu alți deputați independenți, va forma următoarea coaliție în Parlament.

Întrebat dacă consideră reală lupta electorală dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, analistul Vitalii Andrievschii consideră că aceasta este una adevărată.

 „Dacă ei (n.r. PDM și PSRM), după alegeri vor avea o înțelegere, atunci aceasta a fost o imitație a alegerilor? Dar dacă se vor înțelege Maia Sandu cu Vladimir Plahotniuc? Aceasta tot a fost o imitație a luptei?”, se întreabă analistul. 

Potrivit lui, democrații ar putea depăși socialiștii în circumscripțiile uninominale și ar putea deveni fruntaș și astfel ceilalți s-ar putea aduna în jurul lor. 

„În circumscripțiile uninominale, practic în toate raioanele, candidații democrați sunt mai puternici decât socialiștii. Igor Dodon a declarat la această temă: „Nu atrageți atenția la familie, dar votați pentru simbol”. 

În acest sens, Dodon de facto apreciază forța candidaților săi. Ei înșiși, în circumscripții, nu pot obține nimic”, a declarat Vitalii Andrievschi la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării