main logo
658

Opinie: Membrii CSM se află nelegitim în funcții

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se află nelegitim în funcții și nu reprezintă pe nimeni în această structură.

Opinie: Membrii CSM se află nelegitim în funcțiiFoto: IPN

Aceasta pentru că aceiași judecători care i-au numit în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, tot ei le-au înaintat vot de neîncredere, transmite Știri.md cu referire la IPN.

De această părere este consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, exprimată în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

„Membrii CSM au două soluții în situația actuală, dar aceasta înseamnă plecarea din funcții. Fie ei recunosc decizia Adunării Generale a Judecătorilor, fie contestă această decizie și așteaptă hotărârea Curții Supreme de Justiție care nu se știe dacă va fi sau nu în favoarea lor sau se va organiza o nouă adunare. În orice caz, ei trebuie să plece pentru că sunt nelegitim în funcție și nu reprezintă acolo pe nimeni. Această luptă se va încheia oricum în defavoarea lor”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor, la fel, consideră că actuala componență a CSM este nelegitimă pentru că, de fapt, nu a existat alegerea acestor membri în funcții, dar numirea lor a fost organizată de fostul partid de guvernare PDM în anul 2017. Ștefan Gligor consideră că, atunci când s-a schimbat puterea, acești membri ai CSM trebuiau să demisioneze. 

„Conceptul reformării justiției trebuia să presupună, în primul rând, soluționarea logică a acestei situații: curățăm sistemul de judecătorii odioși, noi știm cine sunt acești oameni. Atât în Procuratură, cât și în sistemul judiciar. Ulterior, organizăm alegeri în CSM, facem acest Consiliu legitim și funcțional și după aceasta, cu un CSM nou continuăm să reformăm sistemul”, a declarat expertul.

Comentatorul politic Roman Mihăeș se arată nedumerit de faptul că în luna iunie, atunci când s-a schimbat puterea, actuala putere mai întâi le-a cerut magistraților din CSM să plece din funcții, iar acum când se discută plecarea lor de însuși sistemul, acești membri ai CSM sunt apărați de către blocul ACUM. 

„Aș vrea ca această problemă să se soluționeze pe cale juridică și ca politicienii să nu se implice în acest lucru”, a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării