main logo
965

Opinie: Dodon și Zelenski se află într-o situație complicată

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, se află într-o situație complicată.

Opinie: Dodon și Zelenski se află într-o situație complicată

Cei doi șefi de stat ar vrea să se întâlnească, însă Igor Dodon „ar trebui să ambaleze declarațiile pe care le-a făcut despre Crimeea”. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Decanul Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice de la USM, Alexandru Solcan, susține că, în timp, dacă Zelenskii va accepta restartarea relațiilor cu Rusia, fiind mai indulgent și axându-se pe relațiile economice sau de altă natură și făcând abstracție de Crimeea și Donbass, totul va fi după scenariul „transnistrizării” Republicii Moldova. 

În opinia lui, acesta va fi un mijloc prin care Rusia va menține în aria sa de influență Ucraina și îi va limita spațiul de manevră.

Analistul Anatol Țăranu susține că în timpul președinției lui Piotr Poroșenko totul era clar și referitor la subiectul transnistrean Republica Moldova se simțea relativ liniștită. 

„Știam la ce să ne așteptăm, puteam să ne construim o politică bazată pe logică, pe date ferme cunoscute. Acum a apărut un element de incertitudine pe care trebuie cumva să-l depășim și să încercăm să înțelegem ce o să facă Zelenski. Zelenski un cuvințel n-a spus despre regiunea transnistreană, despre Republica Moldova”, a afirmat Anatol Țăranu.

În Ucraina, duminică, a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, iar după procesarea a peste 90% din procesele verbale, învingător a ieșit comediantul Vladimir Zelenski. 

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, Vladimir Zelenski a acumulat peste 73% din sufragii, ceea ce înseamnă 12,5 milioane de voturi. Pentru contracandidatul său, fostul președintele al Ucrainei, Petro Poroșenco, au votat peste 24% din alegători. Peste 2% din buletinele de vot au fost declarate nevalabile.

Președintele Igor Dodon i-a adresat un mesaj de felicitare lui Vladimir Zelenski „cu prilejul victoriei convingătoare obținute în turul doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina”. 

„Sunt convins că activitatea sa în cea mai înaltă funcție din stat va contribui la prosperarea în continuare a Ucrainei în beneficiul poporului său. 

Îmi exprim speranța că relațiile seculare de bună vecinătate dintre popoarele și țările noastre, bazate pe cooperare constructivă și înțelegere reciprocă, vor continua să se dezvolte și să se consolideze cu succes”, scrie șeful statului într-un mesaj publicat de Președinție. 

Igor Dodon și-a exprimat speranța că în cel mai scurt timp va fi posibilă o întrevedere pentru a discuta agenda relațiilor bilaterale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării