main logo
1823

Operațiunea Votăm în Rusia: Alegători fictivi și activiști socialiști

În câteva zile, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la viitoarele alegeri.

Operațiunea Votăm în Rusia: Alegători fictivi și activiști PSRM

Dacă până la parlamentarele din 2019 erau mai puțin de 600 de solicitări din Rusia, astăzi numărul acestora a ajuns la 5.533, dintre care 2.413 au parvenit la CEC în formă scrisă, cu semnături de la persoane care ar intenționa să voteze la Moscova sau la Sankt Petersburg, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Cutia Neagră” a analizat mai multe liste depuse la CEC și a identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia.

Grav este faptul că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

Echipa Cutia Neagră a fost în satul Grinăuți-Moldova din raionul Ocnița, unde mai mulți angajați ai Primăriei au semnat pentru a se înscrie prealabil pentru a vota la prezidențiale la Moscova sau Sankt Petersburg.

Listele cu semnături au fost depuse pe 7 august la CEC.

Printre solicitanți se numără: secretara primăriei, contabila șefă, perceptorul fiscal și șoferul primăriei.

Funcționarii neagă că ar fi comis o ilegalitate. Unii spun că aveau intenții reale de a se deplasa în Rusia, iar alții argumentează că au fost induși în eroare, neînțelegând de fapt pentru ce semnează.

Solicitați să comenteze acuzațiile aduse lui Igor Dodon că ar încerca să fraudeze rezultatele viitoarelor alegeri, reprezentanții Președinției au declarat că acestea sunt „halucinații electorale”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării