main logo
466

Olivér Várhelyi: Moldova rămâne pe primul loc al agendei politice a UE

Republica Moldova rămâne în fruntea agendei politice a Uniunii Europene, având sprijinul său neclintit pentru securitatea, integritatea teritorială şi suveranitatea ţării.

Olivér Várhelyi: Moldova rămâne pe primul loc al agendei politice a UE

Potrivit "INFOTAG", comisarul pentru vecinătate şi extindere Olivér Várhelyi a declarat acest lucru în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European, în numele Înaltului reprezentant/vicepreşedinte al Comisiei Europene Josep Borrell, transmite Știri.md.

El a menţionat că, în ultimele 12 luni, UE a elaborat un pachet cuprinzător de sprijin în valoare de peste 1 miliard de euro pentru a creşte rezistenţa Moldovei.

"În plus, planul economic şi de investiţii pentru partenerii noştri estici are un potenţial semnificativ, care trebuie exploatat pe deplin pentru a susţine agenda de reforme a Republicii Moldova. Cele cinci iniţiative emblematice pe care le-am convenit vizează atragerea investiţiilor de 1,6 miliarde de euro pentru Moldova", a spus comisarul european.

Potrivit lui, UE sprijină modernizarea sectorului de apărare al Republicii Moldova, prin intermediul Fondului european pentru pace (EPF).

"Acordând 47 de milioane de euro, noi am dublat efectiv bugetul naţional de apărare al Republicii Moldova. Josep Borrell a sugerat ca statele membre UE să menţină un nivel semnificativ de asistenţă financiară pentru Moldova şi în acest an. În plus, experţii UE sprijină Moldova în probleme de securitate cibernetică, combaterea ameninţărilor hibride şi combaterea dezinformării. UE a lansat, de asemenea, un hub pentru a aborda problemele legate de securitatea internă şi managementul frontierelor", a menţionat Varhelyi.

El a reamintit că, în pofida tuturor provocărilor cu care se confruntă Moldova, cel de-al doilea Summit al Comunităţii politice europene va avea loc la Chişinău, în iunie.

"Vreau să vă asigur că UE este solidară cu poporul Moldovei chiar şi în aceste vremuri dificile. Viitorul Moldovei şi al cetăţenilor săi este în Uniunea Europeană", a subliniat el.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării