main logo
615

Olesea Stamate: Reformarea justiţiei, o prioritate a Parteneriatului Estic

Reformarea domeniului justiţiei trebuie să fie o prioritate a cooperării în cadrul Parteneriatului Estic.

Stamate: Reformarea justiţiei, o prioritate a Parteneriatului EsticFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, o declaraţie în acest sens a făcut ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, marţi, în cadrul unor dezbateri publice referitoare la viitorul formatului acestei cooperării, transmite Știri.md.

"În ultimii ani, cooperarea noastră s-a axat pe atingerea celor 20 de rezultate în cadrul "Parteneriatului Estic 2020". E vorba de 20 de obiective concrete în patru domenii, inclusiv economie, bună guvernare, cooperare (cu parteneri din PaE - "I.") şi contacte umane", a amintit ea.

Ministrul a menţionat că, în ceea ce priveşte economia, cooperarea şi contactele umane, au fost obţinute rezultate bune datorită tendinţei pozitive a comerţului cu UE în baza Acordului privind Zona de Comerţ Liber Aprofundat, aderarea la reţelele energetice europene, la regimul liberalizat de vize şi la diverse programe, inclusiv Erasmus. Însă, există multe lacune în domeniul bunei guvernări, independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei.

"Anume în acest domeniu este nevoie de o implicare şi o voinţă politică mai mare pentru a realiza schimbarea. Pe termen scurt şi mediu, eforturile noastre se vor concentra nu pe legi ideale care nu funcţionează, ci pe realizarea unor măsuri concrete care să faciliteze relansarea justiţiei. Încercăm să identificăm astfel de măsuri care să ajute la curăţarea şi îmbunătăţirea domeniului justiţiei din interior, acolo unde este posibil", a spus ea.

Ministrul a menţionat că, în ajun, Parlamentul a modificat procedura de numire a procurorului general, făcând un prim pas, pentru ca, în viitorul apropiat, Procuratura Generală să fie condusă de o persoană profesionistă, independentă, curajoasă şi onestă.

În opinia sa, anume sfera justiţiei este baza şi garanţia pentru cooperarea calitativă în cadrul PaE, pentru implementarea proiectelor şi atingerea obiectivelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării