main logo
745

Olesea Stamate, despre cerințele Energoalians: O escrocherie

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, califică drept nefondate cerinţele companiei "Energoalians" privind întoarcerea datoriilor pentru livrarea energiei electrice, considerând că acest lucru este "o schemă de escrocherie pentru stoarcerea banilor din bugetul Moldovei".

Olesea Stamate, despre cerințele Energoalians: O escrocherieFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, la o conferinţă de presă, ea a spus că "Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele statului şi pentru a nu admite plăţile de la vistieria de stat, deoarece pentru acest lucru nu există niciun temei juridic", transmite Știri.md.

"Este vorba de o schemă frauduloasă, lansată de nişte oameni pentru scoaterea banilor din bugetul de stat. În materialele dosarului se menţionează despre o presupusă datorie pentru energie electrică, care a fost cumpărată la un preţ şi vândută de două ori mai scump. Aceasta este o schemă destul de complicată, dar intenţia rea este vizibilă chiar şi cu ochiul liber", a spus ministrul.

Potrivit ei, decizia Curţii de Arbitraj a districtului Columbia din SUA cu privire la recunoaşterea legalităţii cerinţelor "Energoalians" privind recuperarea prejudiciului presupune că mijloacele pot fi primite şi de pe conturile altor proprietăţi ale Moldovei în SUA; însă Guvernul a contestat această decizie, fapt ce suspendă executarea ei, astfel că RM deocamdată nu riscă să-şi piardă proprietatea.

Stamate a amintit că, în 2011, compania ucraineană "Energoalians" (care este asociată cu Veaceslav Platon, condamnată în RM pentru escrocherii - "I.") a expediat în adresa Moldovei o plângere de arbitraj prin care solicită despăgubiri pentru prejudiciile cauzate în urma nerespectării obligaţiilor contractuale dintre cei doi ţări.

"Datoria declarată de companie constituia $20 mil., iar ţinând cont de inflaţie şi procente, suma pe care a solicitat a ajuns la $75 mil. În octombrie 2013, conform hotărârii Curţii de Arbitraj de la Paris, arbitrii au decis rambursarea din bugetul către "Energoalians" a sumei totale de 28 mil. euro. Însă în timpul pronunţării deciziei, preşedintele instanţei, Dominic Pelu, şi-a exprimat opinia separată, nefiind de acord cu colegii săi, deoarece tribunalul nu avea competenţe suficiente pentru a-l analiza, deoarece litigiul nu afectează domeniul investiţiilor", a explicat ea.

Ministrul a spus că Guvernul a contestat decizia, însă "Energoalians" a trimis o acţiune împotriva Moldovei în mai multe ţări, inclusiv Ucraina, Rusia, SUA, România şi Belgia, pentru a pune în aplicare decizia, deoarece aceasta era definitivă la momentul adoptării. Dintre aceste ţări, numai Statele Unite au refuzat să respingă cererea de executare.

"În 2016, Curtea de Apel Paris a admis cererea Moldovei, anulând decizia de arbitraj şi a hotărât ca compania "Komstroy", care este succesorul "Energoalians", să achite Moldovei cheltuielile de judecată în sumă de 100 mii euro", a spus aceasta, menţionând că, la sfârşitul lunii septembrie, Curtea de Apel Paris urmează să se pronunţe cu privire la recursul depus de "Komstroy".

Stamate a menţionat că Guvernul a solicitat Procuraturii Generale să investigheze circumstanţele luării deciziei de arbitraj la Paris, deoarece unul dintre arbitri a fost delegat de Moldova şi a votat împotriva ei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării