main logo
640

Oleg Voronin mai are timp pentru a vinde cota sa de la FinComBank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prelungirea cu trei luni a termenului de înstrăinare de către acționari a acțiunilor Energbank și ale Băncii de Finanţe şi Comerţ (FinComBank).

Oleg Voronin mai are timp pentru a vinde cota sa de la FinComBank

Este vorba despre acțiunile asupra cărora anterior BNM a dispus măsuri sancționatoare pentru nerespectarea cerințelor în domeniul acționariatului bancar, precizează autoritatea bancară, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Acţionau concertat

Amintim că Banca Națională a Moldovei a suspendat începând cu 11 ianuarie 2019 drepturile a două grupuri de acționari ai Fincombank și Energbank, care dețin respectiv 36,1% și 52,77% din capital.

Totodată ei au fost obligați de BNM își vândă pachetele de acțiuni. Motivul este faptul că ei acționau concertat.

Principalul acționar de la FinComBank vizat de decizia BNM este Oleg Voronin (feciorul liderului comunist Vladimir Voronin), care deține direct 15,92%, iar împreună cu familia - 23,54% din capitalul FinComBank.

Anterior acesta ar fi intenţionat să cumpere pachetul majoritar.

Printre acționarii ce trebuie să își vândă cotele în următoarele trei luni se numără și soția lui Vladimir Voronin, Taisia, dar și nora acestuia și nepoții.

Alături de grupul Voronin, acționa concertat și compania Avicomagro SRL ce deține oficial 6,82% (beneficiar figurând Valeriu Verdeș) și care are o fermă de ovine la Trebujeni, Orhei.

La fel acționa concertat și milionarul Ivan Antoci, ce deține o cotă de 5,78% din acțiunile FinComBank. Acesta era membru al Partidului Democrat și ocupă în prezent funcția de director al Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. În noiembrie 2014, Antoci a candidat la alegerile parlamentare pe listele PDM, dar nu a ajuns deputat. iar printre cei afectați.

La Energbank a fost schimbată şi conducerea

În cazul Energbank, iniţial au fost suspendate drepturile a circa 53% din acţionari, care acționau concertat și decideau totul la banca respectivă.

Ulterior BNM a mai suspendat drepturile unor acţionari şi cota acţiunilor ce urmează a fi vândute a urcat la circa 66%. din acționari acestei bănci.

Decizia Băncii Naționale de a interveni la Energbank și de a institui acolo administrare temporară a fost urmată și de schimbarea unei părți din conducerea acestei instituții.

"Măsura a fost luată pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității băncii în perioada de soluționare a deficiențelor identificate în structura de proprietate a acesteia", susținea autoritatea bancară. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării