main logo
491

Oleg Serebrian: Negocierile în formatul 5+2, puse pe pauză

Formatul "5+2" nu este funcţional, iar negocierile sunt puse pe pauză.

Oleg Serebrian: Negocierile în formatul 5+2, puse pe pauză

Despre acest lucru a vorbit vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova. Oficialul a declarat că discuţiile nu pot să evolueze, deoarece doi dintre mediatori, Ucraina și Rusia, se află în război deschis, transmite Știri.md.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Cred că războiul din Ucraina va corecta foarte multe lucruri, deja a introdus anumite corective. Viața introduce corective întotdeauna, nimic nu este decis pentru totdeauna și anumite lucruri, care poate s-au considerat nepotrivite în procesul de negocieri din anii 1990 sau din anii 2000, în condițiile actuale pot fi revăzute și sunt convins că vor fi revăzute atunci când se va da start negocierilor politice. Un conflict care rămâne nerezolvat într-o zonă atât de turbulentă este un pericol”.

Vicepremierul pentru Reintegrare susţine însă că, deşi doi dintre mediatorii din formatul "5+2" sunt în război, există o stabilitate în dosarul transnistrean. Oleg Serebrian a comentat şi criticile din ultimul timp la adresa misiunii OSCE în Republica Moldova.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Cu toate criticile care sunt aduse și acestui format de negocieri, și anumitor participanți la formatul de negocieri, trebuie să spun că în comparație cu celelalte conflicte din spațiul fostei Uniuni Sovietice: Abhazia, Osetia de Sud, Karabahul, conflictul transnistrean a evoluat cu pași foarte mici”.

Negociatorul-şef de la Chişinău în dosarul transnistrean mai spune că tactica pașilor mici a fost aleasă ca strategie de soluţionare a conflictului. Ultima şedinţă în formatul "5+2" a avut loc în anul 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării