main logo
571

Oleg Serebrian, în vizită de lucru la Berlin: Cu cine și despre ce a discutat

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a efectuat în perioada 26-28 septembrie, o vizită de lucru la Berlin.

Oleg Serebrian, în vizită de lucru la Berlin: Cu cine a discutat

Acesta a avut întrevederi cu mai mulți oficiali germani cu care a purtat discuții despre unele relații de cooperare bilaterală și necesitatea dezvoltării acestora, pe dimensiunea guvernamentală și parlamentară, deschiderea autorităților germane de a oferi expertiza și asistența necesară în vederea avansării Republicii Moldova pe agenda de integrare europeană. S-a vorbit inclusiv despre problema transnistreană, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Atenție a fost acordată contextului regional de securitate, managementului riscurilor și vulnerabilităților curente, necesității consolidării eforturilor de suport reciproc în vederea generării unei atmosfere de securitate, stabilitate, pace și prosperitate.

S-a pus accent și pe problematica transnistreană, dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, evoluția situației din regiunea transnistreană și provocările curente, măsurile luate de Chișinău pentru a menține o interacțiune constructivă, o atmosferă în albia normalității și a rezolva problemele locuitorilor din raioanele de est ale țării, fermierilor din raionul Dubăsari, instituțiilor de învățământ cu predare în limba română.

S-a reiterat angajamentul ferm al autorităților de la Chișinău de a obține o reglementare a conflictului transnistrean exclusiv pe căi pașnice, politice, diplomatice și prin intermediul negocierilor, cu sporirea rolului Uniunii Europene, în calitate de actor important ce poate impulsiona multiaspectual acest proces.

Au fost evidențiate beneficiile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru populația și agenții economici din regiunea transnistreană care efectuează majoritatea operațiunilor comercial-economice externe în statele-membre ale Uniunii Europene, în baza actelor permisive emise de autoritățile naționale competente.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o serie de întrevederi cu oficiali din executivul si legislativul federal german, inclusiv cu Președintele Conferinței de Securitate de la München, ambasadorul Christoph Heusgen.

Acesta s-a mai întâlnit cu vicepreședintele fracțiunii social-democrate din Bundestag Achim Post, cu președintele Forumului germano-moldovenesc, deputat în Bundestag Johannes Schraps, vicepreședinta Comisiei pentru securitate și apărare din Bundestag Gabrielle Heinrich, dar și cu cinci deputați din Bundestag.

Totodată, a purtat discuții cu ambasadorul Mathias Luettenberg, șeful Direcției Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz a Ministerului Federal al Afacerilor Externe al RFG, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării