main logo
1119

Oficialii moldoveni s-au văzut 10 minute cu piloții din Moscova

Delegația Republicii Moldova a reușit să se vadă cu cei doi piloți internați într-o clinică de la Moscova. S-a întâmplat după aproape o săptămână de solicitări oficiale.

Oficialii moldoveni s-au văzut 10 minute cu piloții eliberați

Întâlnirea, care a avut loc ieri, a durat însă 10 minute, temele de discuție fiind limitate, transmite Știri.md cu referire la un comunicat de presă al MAEIE.

Mai mult, oficialii moldoveni au fost minuțios verificați de serviciul de pază. Deși nu a avut posibilitatea să examineze detaliat starea de sănătate a celor doi moldoveni, medicul din delegația noastră a constatat că aceștia pot fi transportați acasă.

„Deplasându-se ieri la instituția medicală, după mai multe ore de tratative cu agenții de securitate a unui ONG, oficialii moldoveni au obținut permisul de a discuta cu ei doar pentru 10 minute. 

Prezentându-se la fața locului, oficialii moldoveni au fost somați de agenții de pază și doar după mai multe ore de tratative cu conducerea ONG-ului respectiv, au obținut dreptul de a se vede cu conaționalii, respectând unele condiții înaintate nefondat, care contravin dreptului internațional și bunului simț – limitarea temelor de discuții. 

Un subiect interzis categoric a fost cel privind perioada de când conaționalii noștri se află în spitalul respectiv”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe de la Chișinău.

Înainte de întrevedere, oficialii moldoveni au fost nevoiți să-și lase telefoanele mobile și orice alte dispozitive electronice. Asta deși cu doar câteva zile înainte, restricția respectivă nu fusese aplicată în raport cu alte persoane, inclusiv jurnaliști.

„Semne mari te întrebare au trezit și verificările minuțioase făcute în privința identității persoanelor din delegația moldovenească, formată din reprezentanți ai MAEIE și diplomați acreditați din cadrul ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. 

Lucru făcut de paznicii, care spuneau că execută aceste atribuții în numele unui ONG”, se mai menționează în comunicat.

Ministerul de Externe s-a declarat profund îngrijorat de situația creată și de abordarea selectivă a ONG-ului care-i deține pe cei doi piloți. 

„În special, ignorarea completă a adresărilor reprezentanților Guvernului, pe de o parte, și îndeplinirea tuturor doleanțelor privind accesul la cei doi piloți a unei persoane cu funcție publică dintr-o altă instituție de stat. 

Toate cele constate de delegația guvernamentală vor fi puse la dispoziția instituțiilor de resort, care instrumentează cazul celor doi piloți, iar MAEIE,  împreună cu alte instituții ale statului, va depune toate eforturile pentru ca cei doi cetățeni moldoveni să ajungă cât mai repede acasă, în condiții de deplina siguranță”, scrie în comunicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării