main logo
253

Oficial UE: Moldova poate conta pe asistența Europei în calea reformelor

Republica Moldova poate conta pe asistenţa Uniunii Europene în calea sa de reforme şi redresare, care să aducă cetăţenilor rezultate tangibile.

Oficial UE: Moldova poate conta pe asistența Europei în calea reformelor

Aceasta este una dintre principalele declaraţii făcute în timpul unei vizite la Chişinău a doamnei Katarina Mathernova, director general-adjunct pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere a Comisiei Europene, şi a domnului Michael Siebert, director general pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală, Cooperare Regională şi OSCE din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, transmite Știri.md.

Potrivit Infotag, într-un comunicat al serviciul de presă al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova se menţionează că în cadrul întrevederilor cu conducerea Republicii Moldova, reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale şi ai societăţii civile au discutat despre relaţiile UE-RM şi perspectivele de dezvoltare ulterioară a acestora în cadrul Acordului de Asociere şi al Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

De asemenea, părţile au vorbit despre priorităţile agendei de reforme a noului Guvern, în special în domeniul reformei justiţiei, precum şi pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, ce va avea loc la sfârşitul anului curent, şi soluţionarea conflictului transnistrean.

Totodată, oficialii au abordat aspecte ce ţin de asistenţa UE oferită în sprijinul reformelor, precum şi Planul de Redresare Economică pentru Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, suport din partea UE pentru următorii trei ani, care a fost lansat în luna iunie.

"Rezultatele recentelor alegeri în Republica Moldova au deschis o perspectivă pozitivă pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor UE-RM. Ţara a revenit pe calea reformelor atât de necesare, în special în sectorul justiţiei şi în combaterea corupţiei", a declarat Siebert.

El a salutat programul Guvernului, obiectivul căruia este de a apropia Moldova de UE, şi a reafirmat angajamentul UE de consolidare a asocierii politice şi integrării economice a RM.

Katarina Mathernova a reamintit că "UE îşi respectă promisiunile: Solidaritatea UE şi rolul Echipei Europa au fost recunoscute pe scară largă în perioada crizei provocate de COVID, în special prin donaţiile de vaccinuri".

"În continuare, primele măsuri din cadrul Planului de Redresare Economică se vor materializa în scurt timp, odată cu debursarea grantului de 36 de milioane de euro, prin programele de suport bugetar, pentru a sprijini eforturile autorităţilor pentru combaterea consecinţelor provocate de pandemie", a declarat ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării