main logo
12172

Oficial: Stare de urgență în Moldova. Perioada vizată și măsuri speciale

Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență în contextul crizei gazelor. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor la cererea Guvernului Gavrilița.

Oficial: Stare de urgență în Moldova. Perioada vizată și măsuri specialeFoto: știri.md

Mai exact, proiectul de hotărâre a fost susținut de către 55 de deputați PAS. Contra s-au pronunțat  doi deputați ai Partidului Șor și trei deputați BCS. Ceilalți parlamentari nu au votat, transmite Știri.md.

Potrivit Hotărârii propuse, în perioada stării de urgenţă, 22 octombrie - 20 noiembrie, Comisia pentru Situaţii Excepţionale implementează mai multe măsuri: 

1) instituie un regim special pentru achiziţionarea rapidă a gazelor naturale; 

2) alocă fonduri pentru a asigura achiziţionarea volumelor de gaze necesare;

3) va lua decizii necesare pentru acţiunea promptă în asigurarea alimentării cu gaze, inclusiv prin abaterea de la prevederile de reglementare; 

4) va asigura, la necesitate, raţionalizarea consumului de gaze şi alte resurse energetice; 

5) va aproba decizii care oferă dreptul furnizorilor şi distribuitorilor să acţioneze pentru achiziţionarea, transportul şi distribuţia gazelor în toată ţara; 

6) va asigura coordonarea activităţilor media în acoperirea crizei gazelor; 

7) va crea instrumente de colectare a plăţilor consumatorilor.

Se menţionează că, conform raportului Moldovagaz prezentat Guvernului, pentru perioada rece (noiembrie 2021 - aprilie 2022) Republica Moldova are nevoie de 964 de milioane de metri cubi de gaz, din care 463,1 milioane sunt pentru consumatorii protejaţi (consumatori casnici, instituţii sociale, CET). 

În noiembrie, volumele necesare de gaze constituie 148 de milioane de metri cubi, din care 63,2 milioane - pentru consumatori protejaţi.

În data de 19 octombrie, autoritatea de reglementare a informat Guvernul în baza raportului Moldovagaz că dezechilibrul creat (căderea de presiune) în reţelele de transport gaze reprezintă o ameninţare pentru funcţionarea sistemului. 

Miercuri, 20 octombrie, Moldovagaz a informat Guvernul despre necesitatea autorizării şi obligării intermediarului Energocom să achiziţioneze volume de gaze pentru acoperirea deficitului din reţele.

Potrivit raportului Moldovagaz, presiunea în reţele la data de 21 octombrie este deja critică (estimată la 14,2 bari), ceea ce reprezintă un risc serios de criză pe piaţa gazelor naturale din Republica Moldova, dacă anumite volume de gaze nu sunt pompate în viitorul apropiat pentru restabilirea regimului normal de transport la gazelor.

Reamintim că, Cabinetul de miniștri a aprobat vineri, 22 octombrie, în cadrul ședinței extraordinare, proiectul privind instituirea stării de urgență în legătură cu criza în energetică pe un termen de 30 de zile.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării