main logo
1547

Oficial rus: Noi urmărim atent procesul de integrare în UE a Moldovei

Rusia urmăreşte cu atenţie procesul de integrare europeană a Ucrainei şi Moldovei.

Oficial rus: Noi urmărim atent procesul de integrare în UE a MoldoveiColaj: elenarobu.md

Potrivit Infotag, acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat TASS de către directorul departamentului doi pentru ţările CSI al ministerului rus de externe, Aleksei Polişciuk, transmite Știri.md.

"Urmărim cu atenţie aceste procese. Ambele ţări au acorduri de asociere cu UE, participă la Parteneriatul Estic şi împreună cu Georgia s-au unit în aşa-numitul "Trio asociat" de lideri ai integrării europene.

La sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie, acestea au depus cereri oficiale pentru statutul de candidat la UE şi au primit chestionare de la Bruxelles. Zilele trecute, Kievul a trimis deja răspunsurile", a spus diplomatul.

În acelaşi timp, el a legat procesul de integrare europeană a Rusiei cu actualul război din Ucraina.

"În 2013-2014, acordul dintre Ucraina şi UE, a cărui semnare a fost apoi amânată de guvernul ţării pentru a face faţă consecinţelor asupra relaţiilor comerciale şi economice cu Rusia şi alte ţări CSI, a devenit declanşatorul evenimentelor de pe Maidan.

Acestea, la rândul lor, au condus la o lovitură de stat neconstituţională, la un război civil în Donbas şi la situaţia pe care o avem astăzi", a spus Polişciuk.

Pe de altă parte, secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a spus că cererea Kievului de aderare la Uniunea Europeană nu ţine de probleme de securitate strategică.

"Uniunea Europeană nu este un bloc militar-politic, adică în acest sens, în ceea ce priveşte problemele strategice de securitate, acest subiect se află pe un alt plan", a spus Peskov după ce Ucraina a solicitat aderarea la UE la sfârşitul lunii februarie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării