main logo
1652

Oficial rus: Noi sprijinim integritatea teritorială a Moldovei

Federația Rusă sprijină necondiționat integritatea teritorială a Republicii Moldova și este gata să contribuie la soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.

Oficial rus: Noi sprijinim integritatea teritorială a MoldoveiFoto: partidulsor.md

Poziția a fost exprimată de către președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, în cadrul unui întrevederi cu mai mulți deputați ai Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului „ȘOR” și PCRM, transmite Știri.md.

„Rusia sprijină necondiționat unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Suntem pentru o soluționare pașnică a problemei transnistrene și pentru reluarea dialogului politic direct între Chișinău și Tiraspol la toate nivelurile” a declarat Leonid Sluțki.

De asemenea, Sluțki a accentuat că poziția Federației Ruse în privința soluționării conflictului transnistrean a rămas neschimbată, în această privință fiind un consens larg în clasa politică din rusă.

Totodată, părțile s-au arătat îngrijorate de atitudinea și comportamentul actualei guvernări a Republicii Moldova, care, periodic, dă de înțeles că ar putea renunța la poziția de neutralitate a țării sau vorbesc despre majorarea bugetului de apărare în detrimentul problemelor sociale. Mai mult, în ultima perioadă se atestă un discurs agresiv și jignitor la adresa Autonomiei găgăuze și privesc cu scepticism misiunea de pacificatori de la Nistru. Toate astea, potrivit părții ruse, îngreunează rezolvarea conflictul transnistrean.

Președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a mai spus că Rusia este gata să se implice în identificarea unui dialog dintre Chișinău și Tiraspol.

În cadrul întâlnirii cu înaltul oficial rus s-a mai discutat despre identificarea soluțiilor asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale în această iarnă la prețuri accesibile. Cele două părți au abordat, de asemenea, și subiectul embargoului asupra produselor agricole, instituit de partea rusă la începutul lunii august, precum și despre soluțiile care pot duce la deblocarea interdicției.

Potrivit reprezentanților delegației din Republica Moldova, în condițiile în care guvernarea de la Chișinău refuză orice contact cu oficialii Federației Ruse, a fost nevoie de implicarea opoziției pentru a fi găsite soluții la problemele existente.

Din delegația Republicii Moldova care a mers la Moscova au făcut parte deputații Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, Petru Jardan, iar din partea Partidului Comuniștilor, deputatul Constantin Starîș.

Amintim că Leonid Sluțki a declarat în cadrul unei deplasări în Krasnodar că regiunea transnistreană aparține Federației Ruse: „Transnistria este teritoriul nostru. Cel mai important lucru care există în acest teritoriu este economia.

Trebuie să revigorăm aeroportul din Tiraspol. Trebuie să dezvoltăm, pe lângă Centrala de la Cuciurgan, și alte proiecte semnificative de infrastructură, iar acum acest lucru se întâmplă”.

Iată cum a reacționat Chișinăul.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării