main logo
5719

Oazu Nantoi: Zinaida Greceanîi trebuie revocată din funcţie

Când a mers într-un pas la Moscova cu Zinaida Greceanîi, nu a fost deranjat de politica externă pe care o promovează aceasta. Acum, după ce au rupt alianţa vegheată de vicepremierul rus, Dmitri Kozak, îi reproşează păcatele din perioada în care formau o majoritate parlamentară.

Oazu Nantoi: Zinaida Greceanîi trebuie revocată din funcţieFoto: publika.md

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a ieşit astăzi în faţa presei să spună că Zinaida Greceanîi trebuie revocată din funcţie, transmite Știri.md cu referire la publika.md

Serviciul de presă al preşedintelui Parlamentului a declarat că Greceanîi nu comentează declaraţiile lui Oazu Nantoi. A făcut-o însă socialistul Grigore Novac.

"Doamna Greceanîi deţinând funcţia de preşedinte al Parlamentului promovează politicile Partidului Socialiştilor în ceea ce priveşte contactele externe ale Parlamentului Republicii Moldova ceea ce contravine nu numai bunului simţ, dar şi Constituţiei Republicii Moldova", a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi.

"Domnul Nantoi, cu regret, nu s-a afirmat în Parlamentul Republicii Moldova în niciun fel în calitate sa de deputat, în niciun proiect care ar veni cumva să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor, în schimb, îi reușește de minune funcția bine funcția de clovn", a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

Totul a pornit de la Oazu Nantoi, care i-a reproşat Zinaidei Greceanîi că a avut un comportament ofensator la adresa Ucrainei. La sfârşitul lunii august, preşedintele Parlamentului de la Chişinău nu l-ar fi felicitat personal pe noul şef al Radei de la Kiev, aşa cum a făcut-o o lună mai târziu în cazul Valentinei Matvienko, cu ocazia realegerii în funcția de președinte Camerei Superioare a Parlamentului rus.

Iar în octombrie, potrivit lui Nantoi, Greceanîi a refuzat invitaţia omologului său ucrainean de a participa la ce-a de-a 12-a sesiune anuală a GUAM. În locul ei, l-a delegat pe democratul Alexandru Jizdan.

"Într-un Parlament normal ar trebui să fie pornită procedura de revocare a unui asemenea preşedinte", a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Doar că Oazu Nantoi nu vrea să-şi asume iniţierea acestei proceduri.

"Eu arunc această idee în circuit, deoarece această idee trebuie să fie discutată. Profitând de prezenţa dumneavoastră, de puterea a patra, eu sper că veţi aduce această indignare, în primul rând, la cunoştinţa cetăţenilor Republici Moldova", a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi.

"Unii spun că dumnealui este parașutist şi o dată a căzut nu chiar, a avut o căzătură nefericită şi este o consecință probabil a ieșirilor nereușite pe care le face. Revocarea nu se face că o vrea domnul Nantoi ori a visat ceva noaptea, orice ceva nu-i place", a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

Oazu Nantoi nu a comentat aceste acuzaţii.

În vara acestui an, la scurt timp după crearea alianţei PSRM-ACUM, Oazu Nantoi a făcut parte din delegaţia parlamentară care a însoţit-o pe Zinaida Greceanîi la Moscova.  Nantoi a participat la o serie de întrevederi cu oficiali ruşi. De asemenea, a depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, lângă zidul Kremlinului. Nantoi este cunoscut drept un aprig critic al Federaţiei Ruse.  Acum câţiva ani, a apărut la televiziunea națională cu o cagulă pe cap și un automat Kalașnikov în mâini și a criticat războaiele duse de armata rusă în țările vecine.

Nu este singurul care critică socialiştii după ce alianţa PSRM-ACUM s-a rupt. Nu a scăpat de acuzaţii nici liderul informal al socialiştilor, Igor Dodon.

"Voi merge până în pânzele albe. Îl voi duce prin toate tribunalele acestei lumi. Credeți-mă ! Şi poate că e devreme să-i spun, dar de ceea ce se teme, de aceea nu va scăpa. Mai este un an, nu va scăpa.  - Dar 5 luni de zile Dodon a fost de treabă. - Bineînțeles că nu", a spus liderul PPDA, Andrei Năstase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării