main logo
1150

O scrisoare adresată ministrului Justiției a ajuns la o persoană cu nume similar

O scrisoare trimisă pe poșta electronică, care era adresată de fapt ministrului Justiției, Olesea Stamate, a ajuns din greșeală la o persoană cu nume similar, care este stabilită de mai bine de un deceniu în Irlanda.

O scrisoare adresată ministrului Justiției a ajuns la altă persoanăFoto: tv8.md

Mesajul conținea informații despre taxele de chirie pe care intenționează să le plătească statul pentru viitorul sediu al Ambasadei R. Moldova din Dublin, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Olesea Stamati, moldoveanca din diasporă care a primit mesajul, se arată indignată de suma enormă pe care statul este dispus să o cheltuie pentru o ambasadă în Irlanda și face un apel către autoritățile R. Moldova să renunțe la această inițiativă. Olesea Stamati a trimis scrisori în adresa prim-ministrului, Maia Sandu, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu și ministrei Justiției, Olesea Stamati, prin care a motivat de ce nu ar fi necesară o ambasadă a R. Moldova la Dublin.

În scrisoarea pe care Olesea Stamati a primit-o din greșeală pe poșta electronică se anunța că pentru chiria viitorului sediu al ambasadei se va plăti, în primii cinci ani, câte 73 de mii de euro pe an, iar în anii următori câte 80 mii de euro.

„Această cifră este foarte mare, ținând cont că chiria este doar un procent mic al cheltuielilor care urmează să fie suportate de către bugetul Republicii Moldova… Consider că sutele de mii de euro cheltuiți anual pentru întreținerea ambasadei, a ambasadorului și familiei sale, a consulului și familiei sale, și a altor angajați, a chiriilor pentru sediul ambasadei și pentru angajați ar putea să fie redirecționate către cetățenii rămași în țară. În condițiile în care pensiile bătrânilor sunt în jur de €50 și indemnizațiile copiilor €10”, spune tânăra din diasporă.

În scrisoarea adresată autorităților de la Chișinău, Olesea Stamati povestește că a ajuns cu familia în Irlanda în 2008 când mulți cetățeni moldoveni se aflau acolo ilegal și nu exista un serviciu diplomatic care să îi poată ajuta în caz de necesitate. „Ambasadoarea Natalia Solcan care a fost acreditată în 2009 pentru Marea Britanie și Irlanda nu a mișcat un deget ca sa ajute cumva cetățenii RM. Atunci, în 2009, am solicitat deschiderea unui Consulat în Dublin, am scris solicitări către prim-ministrul Vlad Filat și către fostul ministru de Externe Iurie Leancă. Știți ce ni s-a răspuns? Că nu sunt bani. Însă am reușit să obținem ca Consulul RM la Londra, D-ul Sacagiu, să vină la Dublin o dată pe lună. Această practică este foarte bună și funcționa foarte bine.

Anul trecut, Guvernul Filip a decis deschiderea ambasadelor pe bandă rulantă. Un articol din data de 17 octombrie 2018, publicat pe situl www.gov.md, ne anunța despre intenția de a deschide patru ambasade în India, Argentina, Ghana și Irlanda. Nu cunoaștem ce a stat la baza acestei decizii, dar putem presupune foarte ușor. Din moment ce s-a schimbat guvernarea și dorim să credem că nu se mai iau decizii în interesului unei persoane așa cum a fost până în februarie, vă rugam să revizuiți decizia de a deschide ambasadă în Irlanda.

Toate serviciile consulare pot fi efectuate prin email sau poștă. În Irlanda, spre exemplu, noi obținem pașapoartele online, doar cei care își fac pașaport pentru prima dată solicită prin poștă și această practică este implementată de ani buni. Celelalte adeverințe, titluri de călătorie, certificate, procuri, etc. pot fi solicitate și trimise electronic.

În plus Ambasadorul din Londra acreditat și pentru Irlanda, pe care apropo nu l-am văzut niciodată și care niciodată nu s-a interesat de viața cetățenilor din Irlanda, ar putea să înceapă, în final, să-și exercite obligațiile și să inițieze acel dialog între Republica Moldova și Irlanda. Faptul că ambasadorul se va afla fizic pe teritoriul Irlandei nu garantează colaborarea între state”, argumentează Olesea Stamati în scrisoarea trimisă autorităților de la Chișinău.

Într-un mesaj postat pe facebook, Olesea Stamati mai spune că, în prezent, majoritatea moldovenilor din Irlanda are cetățenie românească și nu este atât de stringent să fie deschisă o Ambasadă a R. Moldova la Dublin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării