main logo
499

Noul regulament al Legislativului: Deputații vor depune jurământ

Limba de comunicare în Parlament va fi româna, iar, la ședința de constituire a Legislativului, deputații vor depune un jurământ. Asta prevede noul regulament al Parlamentului, care va fi dezbătut vineri în ședința plenului.

Noul regulament al Legislativului: Deputații vor depune jurământ

Potrivit documentului, numit Codul regulilor și procedurilor parlamentare, actele legislative se vor întocmi și se vor adopta în limba română, fără traducere în rusă, cum este în prezent. „Nici la expediere spre promulgare nu va fi nevoie de traducere în limba rusă. Traducerea se va face ulterior, la etapa publicării în Monitorul Oficial, dacă va fi această necesitate”, a declarat pentru Agora, democratul Sergiu Sîrbu, care este unul dintre autorii proiectului.

Totuși, întrebat de ce democrații, anterior, nu au susținut inițiativa de modificare a Constituției pentru introducerea sintagmei „limba română”, Sergiu Sîrbu a spus: „Faptul că din punct de vedere procedural nu am putut supune votului, nu înseamnă că nu susținem ideea. Problema este că nu exista raportul comisiei sesizate în fond. Procedural, fără raportul comisiei este imposibil să supui votului o lege constituțională. Mai mult, nu am avut certitudinea că vom avea cele 67-68 de voturi. Nu ține de dorința noastră. Ce ține de alte acte legislative, sperăm că acest subiect îl vom soluționa, astfel încât să nu mai existe această problemă”.

De asemenea, potrivit noului regulament, la ședința specială de constituire a Parlamentului,aleșii poporului vor trebuie să depună un jurământ, numit făgăduință. Fiecare deputat va ieși la tribuna centrală și va spune următorul text: „Jur/Făgăduiesc să îndreptăţesc încrederea acordată de popor, să particip cu bună-credinţă la exercitarea puterii de stat, să respect Constituţia şi legile ţării, să îndeplinesc îndatoririle ce îmi revin în calitate de deputat, iar acţiunile pe care le voi întreprinde să fie numai spre folosul şi bunăstarea poporului. Aşa să mă ajute Dumnezeu!”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării