15 septembrie, 20:36
474
8
Noua strategie de securitate a Ucrainei: Relații pragmatice cu Moldova
15 septembrie, 20:36
474
8

În noua strategie de securitate naţională, vecinii săi cei mai apropiaţi, Moldova şi România, nu sunt incluse în lista statelor cu care Ucraina va dezvolta parteneriate strategice.

Potrivit Infotag, acest lucru se afirmă în articolul "Донбасс как Крым: на что дал согласие Зеленский в новой стратегии безопасности Украины" (Donbass ca Crimeea: Cu ce a fost de acord Zelenski în noua strategie de securitate a Ucrainei)", publicat în Evropeyskaya Pravda, transmite Știri.md.

În primul rând, în secţiunea intitulată "Principalele direcţii ale politicii externe" apar UE şi NATO "cu scopul specific de a obţine calitatea de membru deplin".

Lista statelor cu care Ucraina va dezvolta "cooperare multilaterală" şi "parteneriat strategic" include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Germania, Franţa, Azerbaidjan, Georgia, Lituania, Polonia şi Turcia.

Publicaţia îşi exprimă uimirea că nu a existat un loc în această listă pentru România - "un stat membru NATO de la Marea Neagră, care are sentimente suficient de puternice antiruseşti în societate şi în rândul politicienilor", şi Slovacia, "ceea ce este mai importantă pentru independenţa energetică a Ucrainei decât Azerbaidjanul, deoarece aproape întregul volum de gaz penetrează graniţa cu Slovacia".

Calitatea de state cu "relaţii de parteneriat", strategia îl atribuie "celorlalte state baltice (cu excepţia Lituaniei) şi statelor din Europa de Nord".

Alte două state învecinate, Moldova şi Belarus, se află în blocul "relaţii pragmatice".

Cu statele din Asia, Orientul Mijlociu, Africa şi America de Sud (fără a se opri la niciunul dintre ele) Ucraina va dezvolta "o cooperare economică reciproc avantajoasă".

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter