344
0
Noua Lege a Procuraturii, votată de Parlament în prima lectură
344
0

Noua Lege a Procuraturii a fost votată astăzi în prima lectură în cadrul ședinței Parlamentului.

Foto: știri.md

Noua lege a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

Documentul prevede modificarea procedurii de selecție și numire a procurorului general și completarea Consiliului Superior al Procurorilor cu trei membri, transmite Știri.md.

Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va avea 14 membri, nu 11 cum a fost până acum.

Din CSP vor face parte președintele Uniunii Avocaților, Avocatul Poporului și un reprezentant al societății civil, care va fi desemnat de Guvern.

Totodată, noua lege prevede modificarea mecanismului de alegere a procurorului general. 

La ministerul Justiției va fi creată o Comisie care va face preselecția candidaților. 

În comisie vor fi incluși: un fost procuror sau judecător cu o experiență de muncă de cel puțin zece ani, un expert recunoscut în domeniul dreptului, un reprezentant al Președinției, un reprezentant al societății civile, dar și un psiholog.

Comisia va organiza un concurs public și va preselecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și vor înainta CSP-ului lista scurtă de candidați.

CSP va avea dreptul să refuze unul sau mai mulți candidați din listă în baza unei hotărâri motivate, doar în cazul în care a fost viciată procedura de selecție a candidaților în Comisia de la Ministerul Justiției.

Dacă în urma respingerii unor candidați de către CSP, va rămâne în concurs un singur candidat, comisia va putea completa lista sau va anunța organizează unui nou concurs.

De asemenea, președintele va avea dreptul să respingă candidatul înaintat de Consiliul Superior al Procurorilor.

De menționat că la concurs vor putea aplica procurori, judecători cu o experiență de muncă de cinci ani și avocați care activează în domeniu de șapte ani.

Știri.md amintește că proiectul de modificare a Legii cu privire la procuratură care prevede procedura de numire a Procurorului General a fost avizată pozitiv în ședința de vineri, 13 septembrie, a Guvernului.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter