main logo
557

Noua ediție a Codului Electoral schimbă istoria femeilor din Moldova

Au trecut mai mult de 100 de ani de când femeile pot să voteze și să fie votate.

Noua ediție a Codului Electoral schimbă istoria femeilor din Moldova

Cu toate acestea, reprezentarea femeilor în parlamente nu corespunde procentului de femei din populația totală, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

În acest sens, deputata fracțiunii PAS și Blocului Electoral (ACUM), Doina Gherman, spune că „Odată ce femeile se hotărăsc să candideze, le este adesea dificil să obțină un loc eligibil pe listele electorale. 

Rolul partidelor politice este foarte important în ceea ce privește reprezentarea politică a femeilor. Ele pot acționa fie ca facilitatori care asigură o creștere a reprezentării politice a femeilor, fie ca bariere care împiedică aceasta, deoarece atunci când se selectează candidatele și candidații deseori apare argumentul precum că femeile nu vor fi candidate viabile.

Soluția pentru această problemă constă în adoptarea de legi în care să fie specificate cotele de gen. 

Raportul din 2009 al Comisiei de la Veneția privind impactul sistemelor electorale asupra reprezentării femeilor în politică a constatat faptul că sistemul de candidaturi pe liste are drept rezultat creșterea numărului de femei alese, cel mai mult succes obținându-se atunci când se adoptă cote obligatorii de prezență a femeilor pe locurile cu șansă de câștig din cadrul listelor. Codul electoral în redacția nouă votată ieri, cu 59 voturi urmărește exact acest scop”, menționează Președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

„De asemenea, acesta include și măsuri ce vizează finanțarea partidelor și distribuția alocațiilor inclusiv 7,5% pentru partidele politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare, 7,5% pentru partidele politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale și câte 5% pentru partidele politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și, respectiv, în cadrul alegerilor locale.

Aceste măsuri de sprijin vor încuraja femeile să devină candidate, să se implice activ în cursele electorale și să își îndeplinească cu succes rolul de reprezentante alese ale poporului”, a conchis Doina Gherman.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării