main logo
1040

Nouă din zece persoane, de acord cu participarea egală a femeilor în politică

Nouă din zece persoane din Republica Moldova sunt în favoarea participării egale a femeilor în politică.

Nouă din zece persoane, de acord cu participarea femeilor în politicăImagine simbol

După cum relatează Infotag, acest lucru este demonstrat de rezultatele unui sondaj sociologic al Centrului CIVIS, realizat în cadrul proiectului "Consolidarea democraţiei în Moldova prin alegeri incluzive şi transparente". Acest proiect a fost implementat de PNUD cu sprijinul financiar al Ambasadei Marii Britanii şi al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), transmite Știri.md.

Aproape fiecare al doilea respondent se consideră moderat sau insuficient informat despre procesul electoral prin prisma a cinci aspecte măsurabile: procedurile de vot, candidaţii şi programele electorale, condiţiile de participare la vot şi participarea la organizarea alegerilor, dar mai ales despre posibilităţile de a participa la organizarea alegerilor în calitate de membru al birourilor electorale.

Cel mai scăzut nivel de conştientizare a fost înregistrat cu privire la dreptul de a solicita o urnă mobilă şi la posibilitatea de a vota online. Cele mai populare canale de informare ale populaţiei sunt ştirile şi programele TV, prietenii, vecinii şi familia.

Sondajul a arătat că fiecare al zecelea respondent nu urmăreşte ştiri şi emisiuni TV şi nu comunică despre evenimentele actuale cu prietenii, vecinii şi familia. Fiecare a patra persoană nu utilizează deloc reţelele de socializare şi portalurile de ştiri online. Fiecare al doilea respondent a răspuns că nu se informează de la radio, iar două treimi nu se informează din ziare.

Sondajul a inclus interviuri personale la domiciliu cu un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.158 de persoane din 160 de localităţi. De asemenea, a fost intervievat un eşantion suplimentar de 192 de romi şi 157 de persoane cu dizabilităţi. Studiul are o marjă de eroare de 3 %.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării