main logo
4395

Nou deepfake cu Maia Sandu: Promit că nu mă voi opri

Încă un deepfake cu Maia Sandu a apărut pe rețelele sociale. În noul filmuleț, șefa statului apare cu un discurs după vizita sa în România, unde a ridicat și un premiu bănesc.

Nou deepfake cu Maia Sandu: Promit că nu mă voi opriColaj: știri.md

În discurs, aceasta s-a referit la succesele sale pe care le-a obținut în ultima perioadă, transmite Știri.md.

„Am revenit din România. Vreau să le mulțumesc scenariștilor, regizorilor și păpușarilor din Washington și Bruxelles pentru acest lucru și, de asemenea, tuturor locuitorilor Moldovei pentru lipsă de caracter. Aș vrea să mă opresc rapid asupra meritelor mele. Am retras licențele de emisie a 12 posturi de televiziune fără prea mult zgomot și fără atenție inutilă, am interzis cele mai populare partide de opoziție și le-am exclus din alegeri în 24 de ore.

Am dublat prețurile produselor de bază pentru ca să corespundă celor europene. Am încetat să mai cumpărăm gaz din Rusia. Acum, gazul rusesc ajunge la noi prin Grecia și costă aproape de două ori mai mult decât în Europa. Promit că nu mă voi opri aici. În afară de noi, nimeni nu are dreptul să jefuiască Moldova, deoarece nouă și așa nu ne ajunge”, se spune în discurs.

Știri.md amintește că acesta nu este singurul deepfake cu Maia Sandu. La începutul lunii noiembrie, pe Facebook au apărut imagini video cu Maia Sandu, îmbrăcată în negru și cu capul acoperit, ținând un discurs.

Imediat după apariția deepfake-ului, administrația Președinției a declarat că acesta a fost distribuit de o grupare criminală.

Ulterior, Guvernul R. Moldova a sesizat Meta despre deepfake-ul cu Maia Sandu apărut pe Facebook și sponsorizat de grupul „Moldova Prietenoasă”.

Videoul era rulat ca reclamă de pagina „Moldova Prietenoasă”. Această publicitate a fost plătită cu 2.000-2.500 de euro și a fost văzută de un milion de utilizatori de Facebook. Aceeași pagină a plătit publicitate pentru a difuza un clip cu Ilan Șor - aproximativ 1.000 de euro.

Ulterior, pe 30 noiembrie, pe Facebook a apărut un video unde președintele Maia Sandu i-ar îndemna pe cetățeni, în limba rusă, să câștige 30.000 de lei lunar printr-o investiție într-o nouă platformă creată în colaborare cu o bancă comercială.

Atunci, Inspectoratul General al Poliției atenționase cetățenii că deepfake-urile cu înalții oficiali de stat sunt o nouă formă de escrocherie.

Al doilea deepfake cu Maia Sandu a apărut pe 29 decembrie, în care șefa statului i-a felicitat pe cetățeni cu venirea noului an.

Primul deepfake din acest an a apărut pe 11 ianuarie, cu Maia Sandu ținând în mână un pahar de spumant.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării