main logo
1167

Nosatîi: Statutul nostru de neutralitate ne-a lăsat singuri

„Schimbările în situație legate de războiul din Ucraina într-adevăr ne-a făcut să revizuim statutul nostru pe care îl avem, pregătirea noastră pentru a face față la diferite provocări și îndeosebi în domeniul de apărare”. Declarația aparține ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi.

Nosatîi: Statutul nostru de neutralitate ne-a lăsat singuri

Totodată, întrebat dacă trebuie modificat acest statut de neutralitate a Republicii Moldova, acesta a spus în cadrul emisiunii Rezoomat că nu a menționat că este necesar de revizuit statutu, iar „acest lucru trebuie să îl facă politicienii și trebuie să fie luată în considerație opinia cetățenilor”, a adăugat Nosatîi, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„În primul rând doresc să apreciez foarte mult îngrijorarea doamnei președinte despre securitatea statului. Cu regret nu mulți au făcut-o anterior. Într-adevăr se implică pe deplin pentru a garanta securitatea și stabilitatea cetățenilor. Schimbările în situație legate de războiul din Ucraina într-adevăr ne-a făcut să revizuim statutul nostru pe care îl avem, pregătirea noastră pentru a face față la diferite provocări și îndeosebi în domeniul de apărare. Cu regret domeniul de apărare a fost dat uitării, nu i-a fost acordată atenția necesară, nu au fost investițiile respective. Și la moment avem ce avem și cu regret nu putem face la toate provocările și amenințările care sunt actualmente. Întrebarea este dacă e bine să facem față singuri. Statul nostru așa-numit de neutralitate ne-a lăsat să fim de unii singuri și să fim cu un sistem de apărare care nu este relevant aсtualității”, a spus Nosatîi.

Întrebat dacă trebuie modificat acest statut de neutralitate a Republicii Moldova. Nosatîi a răspuns că: „Nu am menționat că este necesar de revizuit acest statut. Acest lucru trebuie să îl facă politicienii și trebuie să fie luată în considerație opinia cetățenilor. Eu sunt reprezentant a Executivului, eu mă conduc de legislația națională, de Constituție și de alte legi relevante. Eu îndeplinesc ce este împuternicit mie”.

Republica Moldova analizează dacă trebuie să își schimbe neutralitatea la sau se poate apăra singură. Despre asta a menționat președinta țării, Maia Sandu într-un interviu acordat pentru Politico.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova este o țară neutră și neutralitatea ei este prevăzută de Constituție, fapt pentru care se așteaptă „ca toată lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”. Într-un interviu pentru Euronews, șefa Guvernului spune că „țara noastră își dorește să adere la Uniunea Europeană, nu și să facă parte din NATO”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării