521
0
Noi detalii în dosarul penal deschis pe cazul privatizării Casei Presei
521
0

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

Foto: radiochisinau.md

Procurorii au suspiciuni rezonabile că imobilele şi anexele lor au fost date în locaţiune unor agenţi economici, iar ulterior înstrăinate, cu multiple încălcări, se anunță într-un comunicat emis de Procuratură, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Ulterior, în baza unor contracte adiţionale, suprafaţa dată în locaţiune a fost mărită până la 1.766 de metri pătraţi. 

Peste jumătate de an, în ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea ÎS „Casa Presei” cu preţul de 16.250.000 de lei, cei trei agenţi economici devenind proprietari ai imobilului.

Nereguli similare au fost constatate în procesul de înstrăinare a unor spaţii care au aparţinut fostei cantine a Guvernului. 

Astfel, în noiembrie 2018, reprezentantul Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova a semnat un contract de locaţiune cu administratorul unui agent economic, oferindu-i pentru folosinţă încăperi nelocuibile din strada Mateevici 79/A, 79/B şi 79/C cu suprafaţa de 1.700 de metri pătraţi. 

Ulterior, în luna ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea imobilelor contra sumei de 9.000.000 de lei la cererea agentului economic.

Examinând actele care au stat la baza încheierii contractelor în cazurile enunţate mai sus, dar şi procedura de dare în locaţiune şi înstrăinare, procurorii au constatat suspiciuni rezonabile că darea în locaţiune şi înstrăinarea imobilelor au avut loc cu derogări de la legislaţia în vigoare.

Astfel, persoanele responsabile de săvârşirea faptelor menţionate au comis abuz în serviciu, cauzând un prejudicii în proporţii considerabile intereselor publice.

Știri.md amintește că ieri, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat despre deschiderea unui dosar penal pe cazul privatizării Casei Presei, cantinei Guvernului și vilei cu statut de monument istoric.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter