main logo
355

Nicu Popescu și Amélie de Montchalin au lansat o declarație comună

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicolae Popescu, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Amelie de Montchalin, au lansat vineri o declaraţie comună pe marginea celor mai importante probleme de pe agenda bilaterală a relaţiilor dintre ţări.

Nicu Popescu și Amélie de Montchalin au lansat o declarație comunăFoto: mfa.gov.md

Potrivit agenţiei Infotag, în declaraţie se menţionează că părţile au convenit să ofere "un nou impuls relaţiilor politice, economice şi culturale între Republica Moldova" şi Franţa, menţionând că "dialogul politic între oficialii din ambele ţări se va intensifica pe parcursul următoarelor luni", transmite Știri.md.

Diplomaţii au remarcat "potenţialul vast al schimburilor comerciale şi investiţionale adiţionale între Republica Moldova şi Franţa în diverse sectoare ale agriculturii, infrastructurii şi serviciilor". 

Amelie de Montchalin a afirmat disponibilitatea Guvernului francez de a coopera cu Republica Moldova în ceea ce priveşte aspectele fiscale pentru a evita dubla impozitare, a preveni evaziunea fiscală şi a lupta împotriva finanţării terorismului. 

Totodată, ea a anunţat delegarea, în toamna acestui an, a misiunilor de experţi francezi pentru a oferi sprijin în implementarea reformelor în sectorul justiţiei şi cel al sănătăţii în Republica Moldova, confirmând, de asemenea, lansarea unor noi iniţiative moldo-franceze în domeniul cooperării tehnice poliţieneşti. ea a menţionat că filiala Agenţiei franceze pentru dezvoltare (AFD), Proparco, specializată în finanţarea sectorului privat, a manifestat interes pentru extinderea prezenţei sale în Republica Moldova, în special cu scopul de a consolida sectorul bancar.

Nicu Popescu şi Amelie de Montchalin şi-au exprimat "sprijinul pentru eforturile continue de consolidare a cooperării universitare între Franţa şi Republica Moldova" şi au subliniat "necesitatea întreprinderii unor acţiuni adiţionale pentru menţinerea statutului limbii franceze în sistemul educaţional din RM".

Oficiaţii s-au referit şi la conflictul transnistrean, reafirmând "angajamentul ferm în favoarea unei soluţii cuprinzătoare, paşnice şi durabile a acestui conflict, având la bază respectul suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, care să garanteze respectarea drepturilor umane, politice, economice şi sociale ale populaţiei". 

Amelie de Montchalin a reafirmat "angajamentul ferm al Franţei de a susţine reformele din Republica Moldova, astfel încât Guvernul să poată oferi speranţă şi oportunităţi tuturor cetăţenilor Republicii Moldova", iar Nicu Popescu a subliniat "importanţa restabilirii dialogului pentru a intensifica cooperarea RM cu UE".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării