main logo
368

Nicu Popescu explică de ce se tărăgănează extrădarea judecătorului ucrainean

Extrădarea în Ucraina a judecătorului Nicolai Ceaus se tărăgănează din cauza că în Moldova se desfăşoară reforma sistemului judiciar.

Popescu explică de ce se tărăgănează extrădarea judecătorului ucraineanFoto: știri.md

O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Nicu Popescu, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la presa ucraineană, el a promis că Moldova "va face tot posibilul pentru ca lucra împreună cu Ucraina în vederea soluţionării acestei şi altor probleme".

"Suntem într-o perioadă de tranziţie de la vechiul sistem judiciar, care a fost influenţat semnificativ de politicieni, la un sistem judiciar mai independent", a spus Popescu.

La rândul său, ministrul de Externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, a promis că va aştepta.

"Dacă colegii moldoveni au nevoie de un anumit timp pentru reforme şi pentru abordarea acestei problemă, atunci noi vom aştepta. Dar sperăm că acest moment va veni destul de repede", a spus el.

Organele de drept din Ucraina l-au reţinut pe Ceaus la începutul lunii august 2016, în timp ce primea mită în sumă de $150 mii pentru pronunţarea unei sentinţe în favoarea unui inculpat, însă el nu a fost arestat, pentru că avea imunitate de judecător. 

O lună mai târziu, Rada Supremă şi-a dat acordul pentru arestarea lui şi tragerea la răspundere, însă magistratul a reuşit să fugă în Moldova, unde s-a predat autorităţilor şi a cerut azil politic. 

În 2018, Ucraina a transmis părţii moldoveneşti toate documentele pentru extrădarea lui Nicolai Ceaus. În timpul vizitei recente la Kiev a prim-ministrului RM, Maia Sandu, preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a rugat-o să contribuie la extrădarea lui Ceaus.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării