main logo
523

Nicu Popescu: Aderarea la UE în mare măsură depinde numai de Moldova

Moldova ar dori să adere la Uniunea Europeană şi aici există un consens. Dar, în acelaşi timp, aceasta nu depinde de noi, consideră ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu.

Nicu Popescu: Aderarea la UE în mare măsură depinde numai de MoldovaFoto: stiri.md

Potrivit agenţiei Infotag, într-un interviu acordat portalului Euroactiv, el a menţionat că "acum trebuie să ne concentrăm pe realizarea temei pentru acasă, numită Acordul de Asociere, iar acest lucru va apropia ziua în care Republica Moldova se poate gândi cu adevărat la aderarea la UE", transmite Știri.md.

"Da, noi vrem să ne mişcăm cât mai repede posibil. Dar nu putem aborda această chestiune înainte să realizăm reforme reale şi să întoarcem încrederea partenerilor. Prin urmare, pentru mine, sarcina constă în a desfăşura astfel de reforme. Şi când voi avea lista cu rezultate reale, pot veni la Bruxelles şi spune: "Dragi prieteni şi parteneri, iată ce am făcut. Am început în condiţii proaste, dar am făcut republica mai bună. Ajutaţi-ne să mergem mai departe, ceea ce presupune pregătirea pentru aderarea la UE", a spus ministrul.

Referindu-se la conflictul îngheţat din Republica Moldova, a cărui prezenţă ar putea fi un posibil obstacol în calea aderării la UE, Popescu a remarcat că "o astfel de condiţie (rezolvarea conflictelor) niciodată nu a fost menţionată".

"Desigur, ar fi minunat să ne putem rezolva conflictul. Dar astfel de probleme nu se rezolvă dintr-o singură mişcare. Ceea ce încercăm să facem este să începem procesul de apropiere. Regiunea transnistreană primeşte deja dividende din comerţul cu UE şi depinde de piaţa europeană, la fel ca şi Republica Moldova. Construim poduri, stabilim un dialog, dar deocamdată nu ne-am apropiat de problema politică. De aceea, atunci când vorbim despre aderarea la UE sau despre soluţionarea conflictului transnistrean, toate acestea necesită timp", a spus ministrul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării